Европейската футболна централа официално е предложила на днешната дискусия с представителите на водещите европейски първенства готвената промяна във формата на Шампионската лига.

Планът е нововъведенията да влязат в сила от 2024 година, а всички федерации на 55-те членки на УЕФА ще бъдат запознати с подробностите на виртуална среща следващия вторник.

Най-общо готвените промени са в услуга на големите клубове. Броят на участниците може да се увеличи от 32 на 36, но тази промяна не би била толкова съществена. По-важното е, че отпада формата с осем групи, съставени от четири отбора. Той се заменя с една лига, в която всеки клуб ще играе срещу 10 различни съперника по т.нар. швейцарска система. Общото класиране ще определи участниците в елиминациите. Първите осем ще продължат автоматично за 1/8-финалите, докато следващите 16 отбора евентуално ще играят плейофи, които ще определят останалите осем участника на 1/8-финалите.

Най-съществената промяна, която е в услуга на големите клубове, е, че клубният коефициент, съставен от представянето на отборите в евротурнирите през предходните пет сезона (ШЛ и ЛЕ), ще има още по-голямо значение, отбелязва "Монитор". Така моментното класиране в съответния сезон няма да има толкова голяма тежест именно за големите клубове, които могат да играят в ШЛ, без да са завършили в топ 4 на някое от топ първенствата. Това от своя страна дава шанс на шампионати като Премиър лийг да имат дори не четири, а цели шест отбора в турнира.

Целият смисъл на новите предложения е да има повече мачове между най-големите отбори които да предизвикат повече интерес от привържениците и съответно да генерират по-големи приходи за участниците в тях. Освен това с новия формат УЕФА се опитва да удовлетвори напъните на клубове като "Ювентус" и "Реал" (Мадрид), които бяха в основата на идеята за сформиране на Суперлига, срещу която централата категорично се обяви против.