Успехът на Челси с 1:0 над Ман Сити сложи край на сезона в Шампионската лига. Официалният сайт на УЕФА избра най-важните статистически данни от изминалата кампания в турнира на богатите.

1 Когато ПСЖ изхвърли Байерн в 1/4-финалите, за първи път в историята на ШЛ загубилият финалист от миналогодишното издание отстранява носителя на трофея във фазата на елиминациите.

2 Пеп Гуардиола и Томас Тухел станаха седмият и осмият треньор, стигали до финал с два различни отбора. Другите са Отмар Хицфелд, Луис ван Гаал, Жозе Мауриньо, Юп Хайнкес, Карло Анчелоти и Юрген Клоп.

4 За първи път в историята на ШЛ четирима треньори от една държава (Германия) стигнаха до четвъртфиналите в един сезон – Един Терзич (Дортмунд), Клоп (Ливърпул), Тухел (Челси) и Флик (Байерн).

5 Победата на Ливърпул с 5:0 срещу Аталанта беше най-големият успех на английски клуб при визита на италианци.

6 Роналд Куман от Барса стана петият треньор, който е водил поне 6 отбора в ШЛ. Другите са Анчелоти (8), Раниери, Мауриньо и Бенитес (всичките по 6).

8 Пеп Гуардиола стигна до осми полуфинал в ШЛ – най-много, заедно с Жозе Мауриньо.

11 Сити записа 11 победи през тази кампания в турнира – изравнен рекорд, откакто сегашният формат бе въведен през 2003/04. По толкова имат Реал Мадрид (2013/14), Барса (2014/15) и Байерн (2019/20). За разлика от Сити, изброените спечелиха трофея.

13 Барселона бе участвал в 13 поредни четвъртфинала – рекорд, но ПСЖ сложи край на серията на каталунците с отстраняване на осминафиналите. Освен това каталунците бяха победители в групата си в 13 поредни сезона, но Юве ги изпревари тази кампания.

13 Марсилия постави рекорд от 13 поредни загуби в ШЛ. Успехът над Олимпиакос с 2:1 сложи край на серията.

15 Байерн постави рекорд от 15 поредни победи, а краят дойде в петия кръг на груповата фаза – равенство с Атлетико. Баварците в момента нямат загуба в рекордните 18 поредни гостувания.

17 Джуд Белингам (Борусия Дортмунд) стана най-младият английски играч, започвал като титуляр в мач от ШЛ – 17 години и 113 дни. Той изпревари Фил Фодън от Ман Сити (17 години и 192 дни).

17 На осминафиналите Бензема и Меси изравниха рекорда на Раул Гонсалес, след като се разписаха в ШЛ за 17-а поредна кампании.

20 Ерлинг Холанд стана най-младият играч, достигал до 20 гола в турнира – 20 години и 231 дни. Той счупи рекорда на Килиан Мбапе (21 години и 355 дни). Освен това острието на Дортмунд се нуждаеше от 14 мача, за да стигне до тази кота – с 10 по-малко от предишния рекордьор Хари Кейн.

20 Неймар стана първият играч в историята на ШЛ, отбелязал 20 или повече гола в турнира за два различни отбора (Барса и ПСЖ).

22 Голът на Мохамед Салах в Мидтиланд в 6-ия кръг на груповата фаза бе негов 22-ри с екипа на Ливърпул. Така той изпревари Стивън Джерард и се превърна в най-резултатния играч на мърсисайдци в КЕШ/ШЛ.

25 В осминафиналите срещу Барселона Мбапе стана най-младият играч, постигал 25 гола в ШЛ – 22 години и 80 дни. Той счупи рекорда на Меси (22 години и 286 дни).

26 Юсуфа Мукоко от Дортмунд стана най-младият играч, появявал се в турнира – 16 години и 18 дни. Предишният рекорд на Селестин Бабаяро (16 години и 87 дни) бе поставен преди повече от 26 години.

27 Маркъс Рашфорд стана петият играч в историята, който влиза като резерва и вкарва хеттрик – при 5:0 за Юнайтед над Лайпциг. Той се нуждаеше от само 27 минути на терена – най-малко от всички други.

30 Реал Мадрид достигна рекордния си 30-и полуфинал в КЕШ/ШЛ – с 10 повече от всеки друг клуб. 14 от тях са в ерата на ШЛ – също на първо място. Интересното е, че кралете са играли на елиминации през всичките си 25 сезона в Шампионската лига.

34 В петия кръг на груповата фаза Оливие Жиру стана най-възрастният играч, вкарал хеттрик в турнира – 34 години и 63 дни, срещу Севиля. Това беше и 17-ият случай, в който играч бележи 4 или повече попадения в един мач.

38 Йосуа Кимих от Байерн спечели 38 от първите си 50 двубоя в ШЛ – най-големият брой победи за този период в историята на състезанието.

42 Ман Сити стана 42-ият клуб, достигал до финал в КЕШ/ШЛ. И третият през последните три сезона след Тотнъм и ПСЖ. Гражданите са и деветият различен английски отбор, който участва във финал – никоя друга страна няма повече. Германия и Италия следват с по 6.

48 В историята на КЕШ/ШЛ има 48 случая, в които английски отбор е печелил първата си среща от елиминации при гостуване. Всеки един от тези тимове продължава напред.

73 Роберт Левандовски вече има 73 гола в ШЛ и изпревари Раул Гонсалес, за да стане третият най-резултатен играч в историята на турнира след Кристиано Роналдо и Лео Меси. Карим Бензема пък се изравни на четвъртото място с Раул – 71 попадения.

75 Мирча Луческу стана най-възрастният треньор, който води мач в ШЛ – 75 години и 83 дни.

94 Иван Ракитич отбеляза най-бързия гол на Севиля в турнира – 3 минути и 52 секунди. Мунир ел Хадади вкара пък най-късния за андалусийци – 94 минути и 10 секунди при 2:1 над Краснодар в групите.

133 Хеттрикът на Ирфан Кахфеджъ за Истанбул Б срещу Лайпциг в групите беше под №133 в турнира. Но той е едва третият, който го прави, а отборът му губи (Феномена Роналдо за Реал срещу Юнайтед през 2003-а и Бейл за Тотнъм срещу Интер през 2010-а).

750 Кристиано Роналдо отбеляза 750-и гол в своята кариера срещу Динамо Киев в петия кръг от груповата фаза. Това беше и първото му попадение срещу този противник от 7 ноември 2007-а – преди 13 години и 25 дни. Това е най-голямата разлика между голове на даден играч срещу един и същи отбор в турнира.

UEFA. COM, превод на в-к "Тема спорт"

Снимка: БГНЕС