Европейският шампион Испания не допусна нова изненада и след 2:0 срещу Хондурас спечели първи 3 точки в група "Н". Така тимът запази шансове да продължи напред и ще го направи, ако победи в последния си мач лидера в групата Чили, който има 6 точки.

Давид Вия отбеляза и двата гола за "иберийците", а пропусна и дузпа. Като цяло "Ла Фурия" игра добре, но отново направи твърде много пропуски пред вратата на съперника, а и се видя, че Фернандо Торес не е във форма. Бе очевидно, че хондурасците са с класи под съперника си от Европа.

Очаквано Висенте дел Боске направи промени в състава. Фернандо Торес водеше атаката, Давид Вия бе пратен леко вляво. Давид Силва обаче липсваше, както и Андрес Иниеста. Вместо него отдясно бе Хесус Навас. Сеск Фабрегас остана на пейката, въпреки че се очакваше да играе.

Испанците естествено установиха контрол върху топката още от самото начало. В 4-ата минута те поискаха дузпа за игра с ръка, но не получиха такава, макар и да имаше докосване до ръката на хондураски футболист.

Секунди след това Торес пропусна да открие, след като Вия му подаде добра топка около точката за изпълнение на дузпа, но нападателят стреля слабо с левия крак и стражът на Хондурас улови без проблеми.

В 7-ата минута късметът отново обърна гръб на европейския шампион. Давид Вия тресна напречната греда след забележителен изстрел от повече от 25 метра. "Иберийците" ясно показаха намеренията си, но така бе и в мача с Швейцария.

Последваха още атаки. В 11-ата минута Серхио Рамос остана непокрит пред вратата при едно центриране, но не успя да засече топката както трябва и стреля високо над вратата, въпреки че спокойно можеше да вкара. След това и Вия стреля по диагонала, но този път далеч от целта.

Хондурас създаде напрежение пред вратата на Испания в 15-ата минута, когато Касияс не се намеси добре при едно центриране и не изчисти както трябва, но Гевара не успя да стреля опасно след това. Малко по-късно капитанът трябваше да изпреварва Давид Суасо при едно подаване към него.

В 17-ата минута обаче Давид Вия успокои "Ла Фурия" с прекрасен гол. Нападателят получи топката близо до тъч-линията, промъкна се между двама съперници, след това финтира още един играч и падайки на земята, стреля по отличен начин в далечния ъгъл и откри резултата.

Попадението естествено успокои испанците, които продължиха да натискат. В 23-ата минута Шави се размина на косъм да засече едно отлично центриране на Хесус Навас. Последваха още атаки, а в 33-ата минута Торес пропусна два страхотни шанса.

Първо не успя да стреля както трябва с глава при едно центриране на Навас, а след това си създаде позиция за стрелба от около 15 метра фронтално срещу вратата, но отправи топката твърде разочароващо над напречната греда.

Няколко минути преди края на полувремето Вия можеше да създаде проблеми на отбора си, след като при един корнер се сдърпа със съперник, когото леко удари с ръка без топка в лицето. Японският съдия обаче може би не видя ситуацията и не отсъди нищо.

Секунди преди почивката Торес пропусна още един шанс, след като стреля в тялото на защитник след едно подаване на Вия. Така или иначе обаче, испанците бяха доволни, че имат макар и минимален аванс след 45 минути игра.

Хондурасците опитаха да бъдат по-активни веднага след почивката, но оставиха повече свободни пространства и испанците ги наказаха. В 50-ата минута Шави спечели терен, след това топката стигна до Вия, който с удар от границата на наказателното поле и лек рикошет направи 2:0.

Това бе 40-ият му гол с националния екип и 5-и на световни финали. Също толкова на Мондиал имат още Емилио Бутрагеньо, Фернандо Йеро, Фернандо Мориентес и Раул Гонсалес.

Веднага след това Серхио Рамос пропусна да вкара трети гол, но "иберийците" вече действаха много по-уверено, знаейки, че няма как да изпуснат победата в този мач.

В 60-ата минута двубоят окончателно можеше да приключи, след като направилият отличен мач Хесус Навас бе съборен в наказателното поле от Исагире. Давия Вия обаче пропусна да вкара от бялата точка, като стреля покрай вратата и така не успя да оформи хеттрика си.

Малко след това Давид Суасо получи шанс за стрелба, но отправи твърде разочароващ удар. Секунди след като влезе в игра пък, Франсеск Фабрегас бе изведен сам срещу вратаря, преодоля го и стреля по диагонала, но пред голлинията играч на Хондурас изчисти.

Последваха още ситуации за испанците, но все нещо в завършващата фаза не се получаваше. В 86-ата минута Вия отново пропусна да направи хеттрик, след като при една отлична контраатака се забави с изстрела си и той бе блокиран в последния момент.

В последните минути отборът от Латинска Америка опита да създаде нещо пред Касияс, но не успя. Въпреки това тимът има шанс да продължи напред, но за целта трябва да победи убедително Швейцария в последния си мач, а в същото време Чили да спечели срещу Испания.

Испания - Хондурас 2:0

1:0 Вия 17

2:0 Вия 50

Испания: Касияс, Серхио Рамос (76 Арбелоа), Пуйол, Пике, Капдевила, Бускетс, Чаби Алонсо, Шави (65 Фабрегас), Навас, Вия, Торес (70 Мата)

Хондурас: Ваядарес, С. Мендоса, Чавес, Фигероа, Исагире, Паласиос, Гевара, Мартинес, Турсиос (62 Нунес), Р. Еспиноса (46 Уелкъм), Суасо (83 Джери Паласиос)