С късен гол на Хесус Навас само две минути преди края Испания победи Хърватия с 1:0 и се класира на първо място в група C на европейското първенство по футбол.

При гола имаше протести за засада, но голмайсторът Навас бе в пасивна позиция, тъй като подаването бе към Андрес Иниеста, който овладя с рамо, а след това поднесе на крилото на Севиля да вкара на празна мрежа.

Преди това Испания изнесе един от най-слабите си мачове, като не създаде почти никакви голови положения. Хърватия също не изигра особено добър мач, но въпреки това на два пъти Икер Касияс трябваше да спасява европейския шампион от сензационна загуба.

Благодарение на победата Испания се класира на първо място в групата и ще играе с втория от групата на Франция, Англия и Украйна.



Мачът започна с доста спокойна и бавна игра. Първата испанска атака дойде едва в 12-та минута. Давид Силва даде тънък пас към Иниеста, той овладя технично и се освободи от защитник, но нямаше достатъчно време да нанесе удар, преди вратарят да излезе.

Десет минути по-късно Фернандо Торес преодоля съперник в наказателното поле и когато всички очакваха да потърси съотборник назад, той от малък ъгъл стреля изненадващо към вратата, но Плетикоса спаси с крак.

В следващата атака Серхио Рамос нанесе топовен удар от дистанция, но отново Плетикоса спаси до гредата. След още една минута и друг защитник - Жерард Пике пробва късмета си от разстояние, но прати топката малко над вратата.

В 25-та минута и Хърватия нанесе първия си удар в мача - дело на Пранич, но нямаше достатъчно сила и Касияс спокойно спаси.

При следващата атака на Испания Давид Силва опита двойно подаване със съотборник пред наказателното поле, но получи топката с късмет от защитник на Хърватия. След това обаче той от чиста позиция не успя да нанесе добър удар.

След краткото раздвижване в средата на полувремето отново настъпи статична игра. Тя продължи и след почивката. В 59-та минута обаче Хърватия бе много близо до шокиращо откриване на резултата. Лука Модрич се впусна на скоростна контраатака по крилото, като финтира съперник и след това центрира точно на главата на Иван Ракитич, който засече от непосредствена близост пред вратата, но Икер Касияс направи брилянтно спасяване.

За Испания Серхио Рамос засече с глава центриране от корнер, но прати топката над вратата.

Влезлият като резерва за Хърватия Перишич бе намерен с дълго центриране на втората греда и опита мощен удар от воле от малък ъгъл, но не уцели вратата.

Едва в 78-та минута пред Испания се откри голова възможност. Тя дойде за влезлия като резерва Сеск Фабрегас, който получи топката на метър навътре в наказателното поле, финтира защитник, но дори и след това се забави твърде много да нанесе удар и в крайна сметка пропиля положението.

На другия край на терена Перишич изобщо не се чуди, преди да нанесе диагонален удар от петнайсетина метра, но топката дойде към Касияс и той успя да спаси.

Мачът леко се бе отворил и на свой ред Испания отвърна с опасна атака, при която Бускетс получи извеждащ пас в коридор, но и той като Фабрегас се забави прекалено много и така и не успя да нанесе удар.

Пет минути преди края Хесус Навас се престраши да стреля, макар и от малък ъгъл, но Плетикоса бе на място и спаси.

В 88-та минута именно въпросният Хесус Навас откри резултата след доста спорен гол. Сеск Фабрегас даде извеждащ параболичен пас зад защитата към Иниеста. Той сякаш бе в позиция на засада, но такава не бе маркирана и халфът на Барса първо спря топката с рамо, след това чукна встрани на непокрития Хесус Навас и той вкара на празна мрежа.

Хърватия - Испания 0:1

Хесус Навас 88

Хърватия: Плетикоса, Стринич, Чорлука, Пранич (66 Перишич), Сърна, Шилденфелд, Вида (66 Йелавич), Ракитич, Вукойевич (81 Едуардо), Модрич, Манджукич

Испания:
Касияс, Алба, Пике, Рамос, Арбелоа, Бускетс, Алонсо, Шави, Иниеста, Силва (73 Фабрегас), Торес (60 Хесус Навас)