Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен, дерби на междинния 28-и кръг в германската Бундеслига. Стадион "Сигнал Идуна Парк", 19.30 часа българско време.

 

Вероятни състави:

Борусия Дортмунд: Бюрки, Хумелс, Аканджи, Пишчек, Хакими, Герейро, Дахуд, Джан, Санчо, Азар, Халанд
Контузени: Загаду, Шулц, Ройс (назад с подготовката)

Байерн Мюнхен: Нойер, Боатенг, Алаба, Павар, Дейвис, Кимих, Горецка, Мюлер, Коман, Гнабри, Левандовски
Контузени: Зюле (назад с подготовката), Толисо, Тиаго, Коутиньо

 

Прогноза на Gol.bg:

Der Klassiker №102 в Бундеслигата отново се очаква с огромен интерес, защото може да реши борбата за титлата. Баварците се целят в осма поредна титла и при победа ще дръпнат със седем точки на вицешампионите.

Борусия има страхотна възможност да се доближи плътно зад Байерн при евентуален успех, но заради забраната за присъствие на фенове на стадионите няма да използва голямото си предимство - публиката и специално "Жълтата стена".

Баварската машина се намира във великолепна форма и не спира да ниже победа след победа – 8 в последните 8 мача във всички турнири с внушителна голова разлика 26:5. 

Борусия Дортмунд също намери себе си след колебливото представяне през есента и спечели последните си 6 срещи в Бундеслигата. В тях отборът вкара 15 попадения и допусна само 1, което прави дербито още по-вълнуващо.

Байерн доминира осезаемо през последните години в това съперничество и се намира в безпрецедентна серия от седем поредни титли, но "жълто-черните" са последният отбор, който е грабвал трофея. Те го сториха през 2011 и 2012 година, а сега отново жадуват да разклатят трона на хегемона и да го свалят от върха.

Това е двубой №29 за последните осем години между двата тима на четири фронта - Бундеслига, Купа на Германия, Суперкупа на Германия и Шампионска лига. Борусия спечели само три от последните 15 шампионатни срещи с най-големия си противник, допускайки девет поражения.  

Срещу нито един друг противник мюнхенци нямат толкова ремита в Бундеслигата (29). Последните два мача се състояха в Мюнхен и в тях рурци отнесоха два звучни шамара - 0:5 и 0:4. В последните пет мача в Дортмунд за първенство двата тима имат по два успеха. Като цяло на своя стадион Борусия има леко предимство от 16:15 шампионатни победи.

Голмайсторът на Бундеслигата Роберт Левандовски (27 гола в 25 мача този сезон) има цели 17 гола в дербито, като 16 от тях са вкарани с екипа на най-успешния германски клуб. Полякът обича да играе срещу бившия си отбор, вкарвайки му неизменно в последните 6 мача общо 12 гола.

В Дортмунд обаче вече е Ерлинг Халанд, за когото това ще е първи мач срещу Байерн. Норвежката сензация не спира да изумява света и има 10 гола в 10 мача в Бундеслигата. Във всички турнири се е разписвал 13 пъти в 13 срещи. 

Очакваме много здрав и атрактивен сблъсък, който до голяма степен ще се реши от това кой съперник демонстрира повече креативност в офанзиен план и устойчивост в защита. Залагаме на равенство.


Резултат: Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен 2:2