Трудно е да се спори срещу факта, че Евертън заслужаваше да бъде наказан за нарушаването на правилата за печалба и устойчивост на Висшата лига. Правилата са там, за да защитят клубовете от собственото им безразсъдство, а карамелите осъзнаваха, че предстои санкция. В много отношения решението на лигата да накаже мърсисайдци може да се разглежда като добре дошло развитие, ако е знак, че се готви да се справи с пагубно разточителните разходи, които обезобразяват редица отбори и правят първенството да изглежда като къща на прахосничеството.

Всичко това, за съжаление, е подкопано от факта, че отнемането на 10 точки за сравнително дребно нарушение се чувства като сурово наказание и повдига повече въпроси относно мотива, отколкото отговори за справедливостта. Ако 10 пункта е тарифата за клуб, който е харчил неразумно, но сътрудничи на разследването на неговите финанси, признава нарушението си и полага сериозни усилия да отстрани проблемите си, тогава ни чака нещо апокалиптично, когато лигата се сблъска със сериозен нарушител.

Между другото, това не е препратка към Манчестър Сити. Те може да са изправени пред 115 обвинения за финансови некоректности, но ги отричат. И е напълно възможно да бъдат оправдани по всички точки и изобщо да не бъдат наказани. Но ако гражданите бъдат признати за виновни – или който и да е друг клуб по този въпрос, Висшата лига със сигурност отправи своето предупреждение, че последствията ще са пагубни. Лигата постави ниска летва за тежки санкции. Ако успешно преследва сериен нарушител, трябва да се приеме, че незабавното изпадане е най-малкото, което може да се очаква.

Това е единственото логично и справедливо заключение, което може да се направи от наказанието на Евертън. Сега не би било неразумно да се спекулира, че английският футбол може да стане свидетел на сценарий, подобен на този, когато Рейнджърс беше изхвърлен в четвъртото нито в Шотландия през 2012-а. Нека си кажем какво се случи с Евертън – те са кървава жертва, клуб, който беше призован от Висшата лига, за да покаже на властите, че е способен да въведе някакъв ред в дивизия, която се превърна във футболната версия на Дивия Запад. Карамелите са тяхната помазана жертва, отчасти за насърчение на другите, но главно за да се покаже, че може да им се вярва в управлението на играта. Малко е късно обаче за това.

Избраха грешния клуб. Нямам предвид това в смисъл, че ще усетят силата на гнева на феновете тази неделя, когато тимът приема Манчестър Юнайтед, а атмосферата ще бъде наситена с предизвикателство и гняв. Не, те избраха грешния клуб, който да ударят с подобна санкция, защото очевидно имаше цял набор от смекчаващи вината обстоятелства. Как може да се твърди, че Евертън е трябвало да предвиди избухването на руско-украинската война и произтичащата от това загуба на сделка за права на стойност 200 млн. паунда върху името на новия стадион на брега на река Мърси? Как може да се твърди, че клубът е трябвало да очаква ареста на една от техните си звезди (б.р. – Гилфи Сигурдсон), който по-късно беше освободен от договора си, без карамелите да възстановят някакви пари за него? И всичко това е преди да осъзнаете, че доказателствата от последните 4 трансферни прозореца, където нетните разходи на Евертън бяха на практика нула, показват, че клубът осъзнава тежкото си положение и прави всичко възможно, за да се съобрази с правилата.

Факт е, че мърсисайдци заслужаваха наказание, защото нарушиха правилата, но нивото на санкцията е абсурдно. Също така е ясно, че Висшата лига сега – по невнимание или по друг начин, създаде ситуация, която може драматично да промени футболния пейзаж в тази страна. Ако Евертън получи 10 точки за незначително нарушение, когато се опитва да бъде открит и в диалог с лигата, то серийните изпадания логично трябва да са последствие за по-сериозните случаи. Ами ако тези 115 обвинения срещу Сити бъдат доказани? Ами разследването срещу Челси за нарушения на финансовия феърплей, наред с други неща, по време на ерата на Роман Абрамович?

Висшата лига постави началото на тази ера на безумни разходи и продължи мълчаливото си одобрение, когато позволи на държавата Саудитска Арабия да закупи Нюкасъл през 2021-ва. Висшата лига създаде тази бъркотия и тази дисфункция. Те създадоха тази алчност, тази надпревара във въоръжаването. Те не могат просто да изтрият това, наказвайки Евертън. Лигата третира един от най-гордите английски клубове като съпътстваща щета в прозрачен опит да ограничи ефектите от независимото регулиране. Но зарът вече е хвърлен…

Оливър Холт, Daily Mail, превод на в-к "Тема спорт"

Снимка: БГНЕС