Галерия

Зоря Луганск – ЦСКА, реванш от 3-ия квалификационен кръг на Лига Европа, 1:1 в първия мач, ст.: "Славутич Арена", Запорожие, 20.00 часа наше време

Вероятни състави:

Зоря: Шевченко, Михайличенко, Абу Ханна, Вернибуд, Тимчик, Хомченовски, Иванисеня, Кочергин, Юрченко, Луньов, Будкивски
Треньор: Виктор Скрипник

ЦСКА: Черниаускас, Турицов, Албентоса, Томаш, Занев, Жеферсон, Малинов, Бикел, Тиаго, Евандро, Соу
Треньор: Люпко Петрович

Ст.: "Славутич Арена", Запорожие
Съдия: Амари Делерю (Франция)

Прогноза на Gol.bg:

ЦСКА излиза в реванш срещу Зоря Луганск от 3-ия квалификационен кръг на Лига Европа след 1:1 в първия мач в София. Срещата тази вечер ще се играе в Запорожие заради несигурната обстановка в Украйна.

Люпко Петрович няма да може да разчита единствено на Енрике Рафаел, който продължава да е контузен. Отстранени от първия отбор са двамата капитани Николай Бодуров и Рубен Пинто заради скандал със сръбската легенда. Очаква се Петрович да заложи на същия състав, който излезе в първия двубой и след това срещу Лудогорец (0:0). За домакините няма да играе единствено Громов, който е с травма.

Лошата новина за ЦСКА е, че софийски отбор никога не е печелил в Украйна. Динамо Киев е побеждавал "червените", Левски и Локомотив София. В това число влиза и Берое. Лудогорец и Литекс все пак могат да се похвалят с успехи в бившата съветска република. Те са надделявали съответно над Черноморец Одеса с 1:0 и Днепър 2:0. "Армейците" обаче имат положителен баланс в съветския блок – 5 победи и по 4 равенства и загуби.

За последно ЦСКА падна – 0:1 от Рига миналата година, но продължи напред след 5:4 при дузпите. Последният мач в Украйна пък датира от сезон 2001/02, когато Шахтьор Донецк сразява с 2:1 "червените". Това е и една от общото трите визити на отбора в тази страна. Останалите две са на Динамо в Киев, които домакините печелят с 1:0 и 2:1.

Зоря Луганск определено играе силно у дома в елиминационната фаза на Европа. От 10 срещи, отборът има 4 победи, 4 равенства и само 2 загуби. Статистиката показва още, че ЦСКА два пъти е гостувал след 1:1 в първия мач и двата пъти е отпадал. Първият е от сезон 2003/04 и Торпедо Москва продължава напред след дузпи. Вторият е през 2014/15 и след 1:1 в София, Зимбру измъква 0:0 в Молдова и се класира за сметка на "армейците". И в двата случая треньор е Стойчо Младенов.

ЦСКА може да постави рекорд, ако елиминира Зоря. За първи път през новия век столичани ще са отстранили три отбора в Европа. За последно те сториха това през 1998 г. за Купата на УЕФА след общ резултат 3:1 над Белшина от Беларус, Молде (2:0, Норвегия) и швейцарския Сервет (2:2 с повече голове на чужд терен). Впоследствие "армейците" са спрени от Атлетико Мадрид на Ариго Саки.

Нашата прогноза е, че довечера ще станем свидетели на голяма драма  и този път ЦСКА ще отпадне след изпълнение на дузпи.

Прогноза: Зоря – ЦСКА 1:1, 5:4 при дузпите