Швейцария обърна с 2:1 Еквадор в среща от група "Е", където са още отборите на Франция и Хондурас. Така момчетата на Отмар Хицфелд записа първа победа на Мондиал 2014.

Южноамериканците излязоха напред в резултата през първото полувреме след гол на Енер Валенсия, но европейците изравниха веднага след почивката чрез резервата Адмир Мехмеди, а в продължението на мача взеха и трите точки с попадение на Харис Сеферович.

Срещата на стадион "Ещадио Насионал" в столицата Бразилия предложи динамичен и отворен футбол, с множество положения и пред двете врати, красиви отигравания и изпълнения, като в крайна сметка "кръстоносците" изиграха перфектно козовете си и си взеха победата.

С тази загуба Еквадор продължава да няма равенство на световни финали, като южноамериканците вече имат 3 победи и 5 загуби. Швейцарците от своя страна влязоха в мача, като фаворити и в крайна сметка си взеха своето.

Така Джердан Шакири и компания вече мислят за битките си с Франция и Хондурас за място в следващата фаза на турнира.


Еквадор стигна до първото си положение още в 35 секунда на мача, когато Антонио Валенсия центрира остро от ъглов удар, но защитата на "кръстоносците" се справи и изчисти топката.

Последва детинска грешка на Стив Вон Берген, но Фелипе Кайседо не се възползва от подаръка и пропусна да нанесе завършващ удар.

В тези първоначални минути южноамериканците наложиха преса и сериозно притиснаха европейците в собствената им половина.

Играчите на Отмар Хицфелд започнаха твърде плахо срещата и в началото се бяха плътно прибрали пред Диего Беналио. Постепенно швейцарците се съвзеха и успяха да изнесат играта в средата на терена.

Така се стигна до 15-ата минута, когато Гранит Джака се опита да вкара зад дъгата на наказателното поле, топката мина над вратата.

Минута по-късно звездата на Швейцария Джердан Шакири залъга двама защитници на Еквадор, нагласи си топката на левия крак и стреля отсечено, но Алехандре Домингес бе на мястото си и без проблеми спаси.

Тези две положения стреснаха южноамериканците и те на свой ред застрашиха Диего Беналио. В 19-ата минута Антонио Валенсия се освобиди отдясно и стреля по диагонала, но в аут.

Три минути по-късно Еквадор вкара. Валтер Айоби центрира отлично от пряк свободен удар и качи топката на главата на Енер Валенсия, който от вратарското поле разтреля Диего Беналио за 0:1.

Груба грешка на защитата на Швейцария, която остави Валенсия непокрит и за него не представляваше трудност да опъне мрежата. Това попадение разяри "кръстоносците" и те натиснаха здраво южноамериканците.

След половин час игра Стефан Лихщайнер проби мощно отдясно, нахлу в наказателното поле на Евадор, но там бе блокиран Фриксон Ерасо, преди да нанесе голов удар.

Пет минути по-късно Джердан Шакири стреля от границата на наказателното поле, но Алехандре Домингес показа класа и спаси.

Секунди след това швейцарците поискаха дузпа за игра с ръка на еквадорски защитник, но такава не им бе дадена. Европейците засилиха още повече атаките си и в 38-ата минута бяха близо до изравняването, но удар на Гьокан Инлер профуча до лявата греда на Домингес, като преди това той с върха на пръстите си леко закачи топката и спаси сигурен гол.

Играчите на Хицфелд тотално доминираха в тези минути, но така и не стигаха до наистина чисто голово положение, като в края на полувремето ъгловите удари бяха 7:2 в тяхна полза, но еквадорците продължаваха да водят в резултата.

Малко преди почивката футболистите на Еквадор правилно излязоха по-напред и отблъснаха атаките на европейците.

Второто полувреме започна с мощни швейцарски атаки и равенството дойде закономерно. В 48-ата минута Стефан Лихщайнер стреля мощно, след което топката рикошира и излезе в ъглов удар.

Рикардо Родригес изпълни корнера и намери резервата Адмир Мехмеди, който с глава успя да изравни за 1:1. Малко по-късно южноамериканците можеха отново да излязат напред в резултата, но удар с глава на Фриксон Ерасо мина на сантиметри над гредата на швейцарците.

Еквадорците продължиха да натискат и да търсят втори гол и в 59-ата минута бяха близо до попадението. Тогава Енер Валенсия размина защитата на "кръстоносците" и стреля фалцово от границата на наказателното поле, но топката мина над гредата на Диего Беналио.

До този момент срещата беше невероятно отворена, двата отбора търсеха бързите атаки и действията се редуваха мигновенно и пред двете врати.

След час игра Джеферсън Монтеро проби през центъра и стреля остро, но Диего Беналио без проблеми улави. Пет минути по-късно южноамериканците стигнаха до ново положение за гол.

Тогава Джеферсън Монтеро развинти Стефан Лихщайнер отляво, нахлу в наказателното поле и стреля остро, но Беналио със сетни усилия изби с крак и спаси отбора си от сигурен гол.

Това бяха силните минути на Еквадор за това второ полувреме, но южноамериканците така и не успяваха да вкарат втори гол. В 70-ата минута Швейцария заби гол от нищото, но попадението на Йосип Дърмич заслужено бе отменено поради явна засада.

Последва ново положение за "кръстоносците", но Джердан Шакири стреля от външната страна на мрежата. В 74-ата минута Диего Беналио излезе неразчетено и едва не подари гол на Еквадор, но за негово щастие това не се случи.

Седем минути по-късно Джердан Шакири можеше да вкара от пряк свободен удар, но топката срещна стената изградена от играчи на Еквадор, като Шакири претендираше, че е имало игра с ръка и дузпа, но такава не бе отсъдена.

В 86-ата минута Майкъл Аройо можеше да вкара от пряк свободен удар, но Диего Беналио не се залъга и отрази.

Така се стигна до продължението на мача, когато Валон Бехрами се пребори за една топка в средата на терена и намери отляво Рикардо Родригес, който центрира в наказателното поле на Еквадор, където Харис Сеферович бе оставен непокрит и хитро вкара за крайното 2:1.

Швейцария - Еквадор 2:1

Голмайстори:

0:1 Енер Валенсия (22)
1:1 Адмир Мехмеди (48)
2:1 Харис Сеферович (93)

Швейцария: 1. Диего Беналио, 2. Стефан Лихщайнер, 5. Стив Вон Берген, 13. Рикардо Родригес, 20. Йохан Джору, 8. Гьокан Инлер, 10. Гранит Джака, 11. Валон Бехрами, 14. Валентин Стокер (46 - Адмир Мехмеди), 23. Джердан Шакири, 19. Йосип Дърмич (75 - Харис Сеферович)

Еквадор: 22. Алехандре Домингес, 2. Хорхе Гуахуа, 3. Фриксон Ерасо, 4. Хуан Карлос Паредес, 6. Кристиан Нобоа, 7. Джеферсън Монтеро (76 - Жоао Рохас), 10. Валтер Айови, 16. Антонио Валенсия, 23. Карлос Груесо, 11. Фелипе Кайседо (71 - Майкъл Аройо), 13. Енер Валенсия