По време на четвъртфинала между Германия и Франция, който ще се играе в петък, футболът ще се върне назад с три десетилетия. През 80-те години съдбата сблъска два пъти Франция и Германия (по онова време – ФРГ) на световни първенства. И в двата случая немците продължиха напред, но не успяха да вдигнат световната купа.

През лятото на 1982 г. една юлска нощ в Севиля Франция и Германия изиграват един от най-вълнуващите и драматични двубои в историята на световните финали.

На полуфинала тимът на Платини, Жирес, Тигана и Женгини – най-добрата халфова линия на турнира, е напът да обърне тевтонския гигант. Петлите водят с 3:1 в продълженията, но легендарната германска непримиримост помага на немците да се доберат до дузпи. Румениге, който влиза като резерва, въпреки че на практика е принуден да играе почти на един крак, и Фишер вкарват двата гола, довели резултата до 3:3.

При изпълненията от бялата точка герой става Шумахер, който в редовното време извършва престъпно деяние, нокаутирайки Батистон, само за да се отърве безнаказан. Французинът е изнесен в безсъзнание на носилка и това е един от най-разпознаваемите образи от легендарния сблъсък.

Четири години по-късно двете селекции отново се срещат и пак на полуфинал. Преди световното в Мексико Франция е успяла да осребри потенциала на невероятния си тим, спечелвайки Евро 1984 на родна земя – турнир, на който водена от божествено представилия се Платини.

Така през 1986 г. сините изглеждат готови да вземат реванш за загубата в Севиля. Преди двубоя с ФРГ те са отстранили действащия световен шампион Италия и легендарния тим на Бразилия със Сократес, Зико и Карека в редиците му.

Немците обаче отново бият Петлите. Андреас Бреме бележи още в 9-ата мин. и това позволява на тима на треньора Франц Бекенбауер да контролира напълно развитието на двубоя. Резервата Руди Фьолер пък слага край на плахите френски надежди в последните минути. 2:0 – германците пак са на финал и пак губят, този път от Аржентина на Марадона. В Испания техен палач е станала Италия на Паоло Роси. На третия път – в Италия през 1990 – немците най-после успяват да грабнат трета световна титла. Но за въпросното първенство французите, преживяващи тежко смяната на поколенията, изобщо не успяват да се класират.

Освен тези два мача, Франция и ФРГ са се срещали още веднъж на мондиал. Годината е 1958 и става дума за двубоя за третото място. На полуфинала немците са паднали от домакина Швеция, а Франция – от Бразилия.

В битката за бронза французинът Жуст Фонтен не оставя никакъв шанс на немците. Той вкарва четири гола и Сините бият с 6:3.

Фонтен пък става най-добър реализатор в рамките на едно световно първенство с 13 гола – рекорд, който не е паднал и до днес. Но онази генерация на Петлите, водена от знаменития Реймон Копа, подобно на легендарното поколение на Платини, не успява да спечели световното злато. И Франция ще трябва да чака до 1998 г., за да може Зидан и компания най-после да ѝ донесат световна титла на собствен терен.

Санти Сигеро, в. "Марка"