Когато Карим Бензема заби два гола срещу Хондурас в първия мач на Франция на световното първенство, изглеждаше, че нападателят е затворил устата на многото критици, които преди началото на турнира подлагаха на съмнение мястото му в стартовия състав на Петлите.

Бензема добави още едно попадение срещу Швейцария и се създаде усещането, че той е напът да пренесе на голямата сцена формата си от клубния сезон, в който наниза 24 попадения за Реал във всички турнири.

Но в мача срещу Германия, който се оказа последен за сините, Бензема изчезна от поглед.

Едно е да бележиш срещу скромни съперници, друго е да се изправиш срещу играчи от световна класа. Бензема не успя да се справи с немските защитници, един от които – Матс Хумелс – отбеляза победния гол през първото полувреме.

Като цяло представянето на френския национал на мондиала показа защо Реал толкова силно желае да привлече Радамел Фалкао за следващия сезон. Барселона е по петите на Луис Суарес и Белия балет се чувства длъжен да отговори подобаващо на предизвикателството.

Бензема е качествен футболист, който вкара много голове рамо до рамо с Гарет Бейл и Кристиано Роналдо, но французинът не е сред най-добрите нападатели на планетата. Играта му срещу Германия бе още едно доказателство за този факт.

След слабото представяне срещу Нигерия, 26-годишният стрелец отново се скиташе безцелно по игрището, изглеждайки леко незаинтересован от случващото се край него. Бензема се превърна в олицетворение на безславната капитулация на Франция и накара мнозина да си спомнят квалификациите, по време на които преобладаващото мнение беше, че Оливие Жиру заслужава повече място в стартовия състав.

Почти цяло второ полувреме на четвъртфинала, докато Петлите бяха на ръба на отпадането, Бензема не направи нищо. Едва в последните секунди той успя да открие достатъчно пространство, за да  пробва рефлексите на Нойер с удар от остър ъгъл.

Това бе абсолютно недостатъчно за Франция. Нищо чудно с такава игра Бензема скоро да се окаже ненужен в Реал.

Грег Стобарт, Goal.com