Лудогорец си върна увереността под ръководството на Георги Дерменджиев. Със силен спринт в края на есенния полусезон орлите си осигуриха място на плейофите за 1/8-финалите от Лигата на конференциите и зимуват само на 3 точки зад временния лидер в първенството Черно море, като имат и мач по-малко. Зимната пауза със сигурност обаче нямаше да бъде толкова приятна за разградчани, ако те нямаха в състава си играча с №6. Онзи висок здравеняк, който с големи крачки дръпна толкова напред в развитието си, че накрая сложи и капитанската лента. Това е 26-годишният поляк Якуб Пьотровски, който несъмнено оставя зад гърба си най-добрия полусезон, който някога е правил.

Повече от година. Толкова му трябваше, за да измине пътя от „дърводелец“ до „незаменим на този етап“. Той пристигна при орлите в края на юли 2022-ра, но едва през тази кампания премина накуп няколко стадия от развитието си. Дълго време шестицата бе забивана пред защитатана Лудогорец. А там определено се чувстваше несигурен. Някак си тромав, със странни движения, той не успяваше да уплътни зоната, като често му се налагаше да спира противниците с нарушения, за които получава картони. Личеше, че силата му не е в бързото отиграване на топката, липсваше му плавност в придвижването, когато основната му цел е да не бърка пред собствената врата. В последния кръг на миналата кампания – шампионския мач срещу Черно море (1:0) на „Тича“, тогавашният наставник Ивайло Петев бе решил да насити халфовата линия. И за изненада на всички бе поставил на позицията зад нападателя снажния поляк. 186-сантиметровият футболист буквално игра като развързан. А с физиката си газеше съперника. Пръв започваше пресата и до последно гонеше противниковите нападатели. Показа, че може да действа от едното до другото наказателно поле, при това да го прави с удивителна лекота заради големия запас от енергия. Над него вече не тегнеше притеснението от това да направи грешен пас в невралгична зона. И от недодялан „прекъсвач“, който само да накъсва противниковата игра, той даде заявка, че ще се превърне в човек, който има добър тайминг и придвижване между линиите. Такъв, който хем взима единоборства, хем бързо печели терен благодарение на широката си крачка.

Преди години известният треньор на Байерн Мюнхен Златко Чайковски превръща Герд Мюлер от „малкия дебелак Герд“ в Бомбардира на нацията. Той видял нещо в нисичкия нападател с наднормено тегло и му обърнал специално внимание. А тогавашните медии описали случката на германската легенда като „Добре, че Чик (б.а. – прякора на Чайковски) съзря арабски жребец под грубата меча кожа на Мюлер“. Останалото е история…

Естествено, Якуб Пьотровски няма как да покори подобни върхове. По-скоро сравнението е поради факта, как смяната на позицията на един футболист и пускането му по-напред на терена променя влиянието му върху целия тим. И от незначителна част, то Куба вече е фундаментална точно в този състав на Лудогорец. Не е Каули и не дава типично плеймейкърски неща на орлите. Но пък за сметка на това компенсира със силни действия в двете фази. И много, много подобрен силен и насочен удар.

Такъв, с който просто препарира противниковите вратари. Негово изпълнение срещу Фенербахче (2:0) в Разград попадна в Топ 3 на головете в Лигата на конференциите. А подобно упражнение срещу Нордселанд на „Хювефарма Арена“ прати тима и напролет в евротурнирите.

През есента Пьотровски бе един от най-използваните футболисти от Лудогорец. Той бе на терена в цели 31 мача във всички турнири. В тях отбеляза 12 попадения. Тази бройка за него е впечатляваща. Защото, откакто заиграва в полския елит през 2015/16 с Погон Шчечин до тази кампания, има на сметката си точно 8 точни изстрела във всички надпревари – 3 с Погон, 1 с Генк, 1 с Фортуна Дюселдорф, както и 3 с Лудогорец през 2022/23 (б.а. – в 48 срещи). Точно затова и подобрението му в този аспект от играта е просто уникално. Затова и Якуб вече не е „колекционер на жълти картони“, а такъв на голове. Официалните предупреждения, с които бе известен през миналата кампания, са останали сякаш далеч в миналото. Защото два пъти повече е броят на попаденията му. При това говорим за халф. Такъв, който се научи да напредва с топката, да бяга малко вляво на игрището, а от там да търси възможност за пас или пък врязване към наказателното поле, последвано от мощен насочен удар с десния крак, който има голям шанс да спре в мрежата.

За една есен Куба промени доста неща. И прикова интерес на западни клубове към себе си. За да постигне тимът целите си обаче, Пьотровски трябва да бъде задържан, още повече че вече проби в националния отбор на Полша.

Материал на Янаки Димитров, в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС