Португалия излъга Полша и се класира на полуфинал на Евро 2016. "Мореплавателите" стигнаха до успеха след дузпи 6:4 (1:1 в редовното време и продълженията), като в герой се превърна Руи Патрисио, който хвана дузпата на Якуб Блашчиковски и класира отбора си в следващата фаза.

Така Португалия ще играе на 1/2 финал срещу Уелс или Белгия, докато поляците ще трябва да си стегнат куфарите. По този начин португалците продължиха успешната си серия и вече 13 официални мача са без загуба.

Трябва да се отбележи, че до този момент Роналдо и компания имат цели пет равенства в редовното време на Евро 2016, но това ги класира в следващата фаза на турнира. Полша пък напуска Франция без загуба.

Като цяло срещата в Марсилия предложи страхотен футбол, особено през първото полувреме. Тогава двата отбора предложиха уникални моменти и задоволиха и най-претенциозните фенове.

След почивката темпото падна и логично се стигна до продължения и дузпи, където Португалия извади късмет и продължава да пише история.

Вижте ТУК най-интересните моменти от срещата по минути!


Срещата в Марсилия започна лудо и още във втората минута Полша вкара. Тогава поляците сътвориха страхотна атака, при която Гросицки напредна отляво, последва пас към Роберт Левандовски, който с отсечен удар от точката на дузпата простреля Руи Патрисио за 1:0.

Уникално начало на мача, което последва с мощни атаки на португалците. В 10-ата минута Кристиано Роналдо можеше да изравни, но нямаше шанс от пряк свободен удар. Пет минути по-късно Полша изпусна нов страхотен шанс.

Аркадиуш Милик напредна през центъра и шутира свирепо от границата на пеналта, но топката профуча до лявата греда на португалците. Това бяха лудите минути на мача, в които атаките и положенията се редуваха едно след друго и пред двете врати.

В 17-ата минута Роналдо се отчете с мощен удар до гредата, а секунди по-късно и Роберт Левандовски изпусна да вкара. В 23-ата минута Гросицки направи за смях защитата на Португалия отляво, навлезе в пеналта и центрира остро на дузпата, но там Роберт Левандовски бе блокиран.

В ответната контра Нани пусна страхотен пас към Роналдо, но той стреля твърде слабо от границата на пеналта и Фабиански отрази. След половин час игра португалците скочиха за дузпа. Тогава Роналдо бе изблъскан в гръб от Паздан в пеналта на Полша, но не последва наказателен удар за "мореплавателите".

Три минути по-късно Португалия вкара. Детето-чудо Ренато Санчес направи двойно с Нани, след което стреля мощно от границата на пеналта и простреля Фабиански за 1:1. До края на полувремето не се стигна до сериозно положение пред една от двете врати.

Второто полувреме започна с шанс за Полша. Пишчек центрира отлично към Левандовски, но той с глава стреля в аут. В 51-ата минута Нани центрира остро към Роналдо в пеналта на поляците, но Фабиански предвидливо излезе и улови топката.

Малко по-късно Роналдо се пусна по лявото крило и стреля остро, но в аут. След час игра отново Нани проби отляво и центрира към дузпата, където обаче Роналдо не успя да уцели топката и изпусна отлична възможност.Четири минути по-късно мощна тупалка на Адриен Силва мина до дясната греда на "дружина полска".

В 69-ата минута поляците бяха близо до нов гол, но Милик не успя технично да преодолее Руи Патрисио. Последваха спокойни минути, като двата отбора основно разиграваха в средата на терена. В 86-ата минута Роналдо направи фрапантен пропуск, след като не уцели топката на точката на дузпата и така лиши мореплавателите от гол.

До края на редовното време не се случи нищо интересно и срещата отиде към продължения. 

Първото продължение започна с пореден уникален пропуск на Роналдо, който не успя да си спре топката във вратарското поле и изпусна страхотен шанс. Отговорът на Полша бе бомба на Милик, но в аут. 

Второто продължение започна скучновато, като едва в 109-ата минута нещата се раздвижиха, когато фен на Роналдо и Португалия нахлу на терена и около 20 стюарди се втурнаха по петите му.

След подновяването на играта Португалия се опита да атакува, но не се стигна до сериозно положение и логично се стигна до дузпи. От бялата точка португалците бяха по-хладнокръвни, Руи Патрисио хвана дузпата на Якуб Блашчиковски и класира отбора си на 1/2 финал. 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/xCajO5UJFfQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Полша - Португалия 4:6 (1:1 в редовното време и продълженията) 

Голмайстори:

1:0 Роберт Левандовски (2)
1:1 Ренато Санчес (33)

При дузпите

1:2 - Роналдо
2:2 - Левандовски
2:3 - Санчес
3:3 - Милик
3:4 - Моутиньо
4:4 - Глик
4:5 - Нани
4:5 - Блашчиковски пропуска
4:6 - Куарешма

ПОЛША: Фабиански, Пишчек, Глик, Паздан, Йеджейчик, Блашчиковски, Криховяк, Мачински, Грошицки, Милик, Левандовски

ПОРТУГАЛИЯ: Патрисио, Седрик, Фонте, Пепе, Елизеу, Силва, Карвальо, Санчес, Марио, Нани, Роналдо