Галерия

Португалия постигна първата си победа на Евро 2016, с която се класира на финала! Иберийците удариха 2:0 коравия отбор на Уелс, чиято приказка приключи с достойно само на крачка големия мач за трофея. Португалците чакат победителя от другия финал между Германия и Франция, с който ще спорят за европейската купа на 10 юли на "Стад дьо Франс"

Задочният дуел между най-скъпите играчи на Евро 2016 Кристиано Роналдо и Гарет Бейл бе спечелен от португалеца, който на практика класира своя отбор с попадение и голов пас. В началото на второто полувреме Роналдо заби гол с глава, а само три минути по-късно асистира на Луиш Нани за второто попадение в уелската врата.

Очаквано огромният залог отне от качеството на футбола и двата отбора дебнеха най-вече за грешки на съперника. В състава на Уелс определено се усети липсата на мотора в средата на терена наказания Аарън Рамзи, който заедно с Гарет Бейл имаше най-голям принос за подвига на британците досега.

Без него халфовата линия на моменти издишаше, а именно там бе голямата битка в големи периоди от двубоя. Португалската защита отново имаше различен вид в сравнение с предишните мачове, след като Пепе не можа да започне титуляр и бе заменен от Бруно Алвеш, но въпреки промените ибeрийците издържаха в отбрана.

Вижте как се разви двубоя минута по минута в коментара на Gol.bg тук!

В самото начало уелсците бяха малко стъписани и допуснаха напрежение пред своята врата. На двата пъти Роналдо можеше да завърши атаки на Португалия, но бе захапан здраво от противниковите защитници.

Първо уелският капитан се хвърли в краката на Кристиано и го събори на терена, но все пак игра с топката и се размина с нарушение. След това пък Джеймс Колинс тактично гушна португалската звезда през врата в наказателното поле и този път обаче шведският рефер Йонас Ериксон подмина претенциите на Роналдо.

В 16-ата минута дойде първата по-сериозна опасност пред уелската врата. Жоао Марио се освободи отдясно и стреля по диагонала, но топката профуча край далечната греда. Малко след това британците отговориха със заучено положение от корнер, при което Бейл получи топката по земя в наказателното поле и шутира от движение, но над вратата.

В тези минути Уелс тръгна по-смело напред и изнесе играта в половината на съперника. В 23-ата Бейл отвя двама противници и се стрелна по фланга отдясно, след около 30 метра спринт пробивът му завърши с удар, който обаче се оказа право в ръцете на Руи Патрисио.

Последва равностойна игра с много бита в средата на терена, като и двата отбора нямаха идея как да създадат нещо по-сериозно пред противниковата врата. В самия край на полувремето Роналдо надскочи Честър в наказателното поле и успя да играе с топката, но я насочи над вратата.

След почивката на стадиона в Лион завря, а Португалия нанесе своя съкрушителен удар в рамките на само три минути. В 50-ата минута след центриране от корнер Роналдо отново се извиси над уелската защита и този път опъна мрежата за 1:0.

Британците още не се бяха освестили от удара, когато в 53-ата ибиреийците забиха втори гол. Роналдо центрира остро по земя и Нани пред малкия пеналт засече топката във вратата - 2:0.

Треньорът на Уелс Крис Коулман реагира веднага и пусна в игра нападателя Сам Воуск за сметка на халфа Джо Ледли. Малко след това именно пред Воукс се удаде добра възможност в наказателното поле, но точно преди завършващия му удар Бруно Алвеш се намеси решително и предотврати опасността.

В 63-ата минута мощен удар от фаул на Роналдо прелетя малко над гредата. В същото време неговият голям съперник в мача Гарет Бейл се изгуби по терена, а уелсците оставяха все повече свободни пространства за съперника.

В 65-ата Португалия бе на косъм да довърши съперника с трети гол, но добавка на Жоао Марио мина на сантиметри край страничната греда. Крис Коулман направи нови смени и промени тактическата схема от първоначалната с трима защитници на четирима. Гарет Бейл бе върнат в халфовата линия, където се нагърби с организацията на играта, но и това не даде особен резултат за Уелс.

В 73-ата минута младата звезда на Португалия Ренато Санчес се развихри с мощен пробив през центъра, завършил със силен удар над гредата. Уелс отвърна с далечна тупалка на Бейл от над 30 метра, но топката отиде право в ръцете на Руи Патрисио.

Малко след това грешка в защита на Уелс изведе на отлична позиция Данило Перейера, който стреля, но Хенеси закова топката пред голлинията. До края на мача уелсците бяха обезверени и не успяха да намерят път към вратата на Португалия, а с това и приказката им на евро 2016 приключи.

Португалия пък ще играе отново на финал на европейско след 2004 г., когато бе домакин и имаше големия шанс да грабен трофея изгуби, но сензационно изгуби от Гърция.

Португалия - Уелс 2:0

1:0 Роналдо 50
2:0 Нани 53

Португалия: Патрисио; Седрик, Алвеш, Фонте, Герейро; Данило, Ренато (74 - Гомеш), А. Силва (79 - Моутиньо), Жоао Марио; Нани (86 - Куарешма), Роналдо

Уелс: Хенеси; Гънтър, Честър, Колинс (66 - Дж. Уилиямс), Ашли Уилиямс, Н. Тейлър; Алън, Ледли (58 - Воукс), Кинг; Бейл, Робсън-Кану (63 - Чърч)

Стадион: "Стад Люмиер" (Лион)
Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/DYBfodzX3DM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>