Защитникът Жозе Фонте заяви, че триумфът на Португалия на Евро 2016 е като сценарий от Холивудски филм.

Капитанът на английския Саутхямптън беше титуляр при победата на финала над домакина Франция с 1:0 след продължения в Париж с попадение на Едер в 109-ата минута.

Фонте заедно със съотборника си от "Сейнт Мерис" Седрик Соарес на десния бек изиграха ключова роля за успеха.

"Преди няколко години играех в Лига 1 (трето ниво на английския футбол), трудно е да си го представиш. Това може да бъде сценарий за Холивудски филм. Записахме имената си в историята. Тази титла е за целия португалски народ. Преминахме през много трудности, но след 100 години хората ще си спомнят триумфа. Незабравимо е", коментира Фонте.

"Франция е страхотен отбор. Но ние загубихме капитана си, който е най-добрият играч в света, но продължихме да вярваме до края. Беше трудно без Кристиано, но показахме характер", допълни бранителят, визирайки ранната контузия на Кристиано Роналдо, който напусна принудително игра в 25-ата минута.

Фонте дебютира за Португалия на 18 ноември 2014 година при победата над Аржентина в контрола.

Той се присъедини към Саутхямптън през януари 2010 година, когато отборът играеше в Лига 1, но след две поредни промоции помогна на южняците да се завърнат във Висшата лига през лятото на 2012 година. Фонте се утвърди като ключова фигура в отбраната на Саутхямптън, който през последните два сезона си осигури участие в Лига Европа.