Вторите летни олимпийски игри се провеждат в Париж, Франция от 14 май до 28 октомври 1900 г. Единственият друг кандидат за домакинство е Атина поради усилията на гърците да задържат игрите на тяхна територия. Олимпиадата е организирана от Пиер дьо Кубертен като част от ЕКСПО 1900, което също се е провело в Париж.

Директорът на панаира - Алфред Пикард критикува и неодобрява идеята на Кубертен и смята игрите за ненужно усложнение. За пръв път олимпийски спортове стават някои от класическите дисциплини в днешните олимпиади. Това са - футбол, ветроходство, стрелба с лък и гребане.

За пръв път на олимпийски игри се състезават жени. Те участват само в голфа и тениса. Първата жена олимпийска шампионка става американската тенисистка - Шарлот Купър.

В гребането някои от професионалистите са заменени с деца. Тяхната възраст не уточнена, но се смята , че те са били най-младите спортисти участвали на олимпиада.

Повечето от шампионите не получават медали, а купи, трофеи или по-незначителни награди като протмонета или дъждобрани.

Знаете ли, че...

Американецът Алвин Крайнзлайн печели състезанията на 60, 110 и 220 метра тичане с препятствия и скок на дължина. При последното състезание е ударен неспортсменски от съперника си - Майер Принщайн.

Шарлот Купър става първата жена олимпийски шампион като печели състезанието в тениса.

В гребането някои от спортистите са сменени с деца. Тяхната възраст не е уточнена, но се смята, че те са били най-младите участници на олимпиада.

Американецър Рей Еури печели олимпийски медали в две вече несъществуващи дисциплини, една от които е скок от място на височина.

Най-голям е олимпийският отбор на Франция, който печели и най-много медали.

Игрите продължават екстремно дълго - над пет месеца.

Шампионът по хвърляне на диск - унгарецът Рудолф Бауер хвърля два пъти диска си в публиката.

*обновена юни 2021