XXVIII летни олимпийски игри се провеждат в Атина, Гърция през август 2004 г. Те са резултат на огромни инвестиции (около 10 млрд. евро), преодоляване на сериозни проблеми (системата за сигурност е причина за спорове) и най-вече на желанието на гърците да върнат игрите в античната им родина.

Участие взимат около 11 000 спортисти. Градът е посетен от 150 000 туристи по време на Игрите. 31 спортисти са уличени в употреба на допинг. 

Домакин на първите игри за новото хилядолетие е Атина. Първата съвременна олимпиада се провежда в гръцката столица през 1896 г. Това вдъхновява организаторите 108 години по-късно, да посрещнат най-добрите спортисти с мотото "Добре дошли у дома".

Все пак домакинството закъснява с осем години, защото мнозина в Гърция смятат, че домакинството е трябвало да бъде дадено още през 1996 г. заради стогодишнината от възстановяването на игрите.

На летните олимпийски игри в Атина България е представена от 95 състезатели. Печелим 12 медала – 2 златни, 1 сребърен и 9 бронзови, което нарежда страната на 33-о място в класирането по отличия от Игрите.

Състезателката по стрелба Мария Гроздева и гимнастикът Йордан Йовчев печелят по два медала. Завинаги ще остане усещането, че Йовчев беше лишен от златото на халки, където съдиите удариха рамо на представителя на домакините Димостенис Тамбакос, който въпреки по-слабото си съчетание получи по-висока оценка от българина.

Декада след като Гърция похарчи 15 млрд. долара за Летните олимпийски игри, съоръженията се рушат изоставени. Не е виновна само кризата. Много от съоръженията са построени само за Олимпиадата за спортове, които не са популярни в Гърция (като софтбол) и след Игрите за тях няма интерес.

Пред АФП официални лица признават, че е имало пропуск в планирането и е трябвало още по време на строежите да се търсят стопани на съоръженията. В момента стопани имат само Олимпийския стадион, Олимпийското село и центърът за журналисти. Няма наематели за аква центъра, арената за плажен волейбол и арената за софтбол, които буквално се разпадат.

И все пак, олимпийските игри през 2004-а бяха нещо като микрокосмос на гръцкия икономически провал: недобре пресметнати бюджети, слабо планиране, лошо финансово управление и т.н...

Игрите струваха на Гърция 9 милиарда евро, поне двойно повече от първоначално планираните от правителството суми - и това не включва средствата, които бяха похарчени в опит да се поддържат рядко използваните олимпийски съоръжения през последните години.

*Обновена юни 2021