XXXI летни олимпийски игри се провеждат от 5 до 21 август 2016 г. в град Рио де Жанейро, Бразилия. Това са първите олимпийски игри, проведени в Южна Америка.

Градът домакин е избран на 2 октомври 2009 г. по време на 121-вата сесия на МОК в Копенхаген, Дания. Другите кандидати за домакинство са Мадрид, Токио и Чикаго. Игрите струват 12,8 милиарда щатски долара, от които 2,236 милиарда за изграждане на съоръженията.

Преди игрите има две свободни места за нови спортове и първоначално седем спортни асоциации се кандидатират за включване на спортовете им в програмата на игрите за 2016 г. Бейзболът и софтболът, които са изключени от програмата през 2005 г., както и карате, скуош, голф, ролкови спортове и ръгби са предложените спортове.

Официалната емблема за летните олимпийски игри през 2016 г. е с дизайн от бразилската агенция „Tatíl Design“ и е представена на 31 декември 2010 г. Емблемата представлява три фигури в жълто, зелено и синьо – цветовете на бразилското знаме – хванати за ръце и в тройна прегръдка, като фигурите създават форма, напомняща Захарната планина. Емблемата се основава на четири концепции: завладяваща енергия, хармонично разнообразие, изобилна природа и олимпийски дух.  Емблемата напомня на картината на Анри Матис „Танц“. 

На 15 ноември 2015 г. година отборът на Русия по лека атлетика е изваден от всички атлетически състезания от Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF) поради доклад от Световната антидопингова агенция (WADA) за организирано допингиране в страната. На 18 юли 2016 г. независимо разследване на WADA обявява, че руското министерство на спорта и Федералната служба за сигурност на страната са провеждали политика на „държавно спонсорирано“ допингиране на спортистите си и прикриване на следите и положителните проби. 

Поради това разкритие МОК организира спешно заседание, на което да се дискутира дали страната да се изключи от олимпиадата. МОК се обявява против цялостното изключване на страната от игрите, но поставя нови допълнителни и по-строги изисквания за всички руски състезатели на олимпийските игри. Към 1 август 2016 г. от всички 387 руски спортисти с квоти за участие, поне 117 са отстранени поради допинг. 

САЩ е №1 по златни (46) медали, както и по общ брой медали - 121. Великобритания е втора с 67 отличия, от които 27 златни. Китай, Русия и Германия допълват Топ 5.

България участва на олимпидата с 51 спортиста в 14 спорта. Печелим само три медала - сребърен на Мирела Демирева в скока на височина, както и два бронзови. Заслугата е на Елица Янкова (борба) и на ансамбъла ни по художествена гимнастика.