XXIX летни олимпийски игри (на китайски: 二零零八年北京夏季奥运会) се провеждат в Пекин, Китай от 8 до 24 август 2008 г. Това са първите олимпийски игри, които се провеждат в Китай.

Надпреварите по футбол, плуване, ветроходство и други спортове са в съседни на Пекин градове. Церемонията по откриването започва точно в 08:08:08 вечерно време на националния стадион на Пекин. В китайската култура числото 8 се асоциира с просперитета и вярата.

Китай организира игрите с цел да покаже една различна и интересна култура на света, икономическата си мощ и издигането си като световна сила. Олимпиадата привлича интереса и към въпросите за замърсяването и нарушенията на човешките права в страната и казуса с независимостта на Тибет.

За пръв път на игрите участва и параолимпийски атлет с двигателно увреждане, което е един вид революция в олимпийското движение. Южноафриканката Натали ду Тоит, която има пет златни медала от паралимпийските игри в Атина през 2004 г. участва на олимпиадата в Пекин, въпреки че левият ѝ крак е ампутиран. За първи път в историята на Олимпийските игри, най-много златни медали се печелят от азиатска държава.

По време на Олимпиадата са подобрени 34 световни рекорда — в плуването (22), леката атлетика и вдигането на тежести (по 5), колоезденето (2) и стрелбата с лък (1). 

Избирането на Пекин за град домакин се осъществява на сесията на МОК на 13 юли 2001 в Москва. Кандидатурата на Пекин побеждава Торонто, Истанбул, Париж и Осака. Една година преди сесията МОК отхвърля кандидатурите на Банкок, Кайро, Хавана, Куала Лумпур и Севиля като неспособни да организират олимпиада.

През май 2007 започват строежите на всички 31 олимпийски обекта. Китайското правителство също така инвестира в укрепването и възстановяването на шест обекта извън Пекин и 59 тренировъчни центрове.

Най-големите и впечатляващи обекти са Пекинският национален, Пекинският национален закрит стадион и Олимпик Грийн.

Гребният канал, който е открит на 10 август 2007 е проектиран от българската златна медалистка от олимпиадата в Монреал 1976 — Светла Оцетова.

На 8 юли 2005 става ясно, че състезанията по конен спорт ще се проведат в Хонконг, за да намалее риска от зарази и болести в Пекин.

Общо 72 български спортисти са спечелили квота за олимпиадата и взимат участие в състезанията. По брой на спечелените медали това се оказва най-неуспешната олимпиада за България от 1952 насам. Злато печели Румяна Нейкова (гребане), със сребро остава Станка Златева, а бронзови медали грабват Явор Янакиев, Радослав Великов и Кирил Терзиев (борба).

*Обновена юни 2021