XXX летни олимпийски игри се провеждат в Лондон, Англия от 27 юли до 12 август 2012 г. Това са третите олимпийски игри, които се провеждат в Лондон. Другите градове, кандидатирали се за домакинство са Париж, Мадрид, Ню Йорк и Москва. Председател на организационния комитет е Лорд Себастиан Коу.

Спортистите с най-много медали от Олимпиадата са Майкъл Фелпс с шест (от които четири златни) и Миси Франклин, Алисън Шмит, Раян Локти и Алиша Коутс с по пет (от които съответно четири, три, два и един златни). Всички те са плувци, което е традиционно спортът, в който състезателите получават най-много медали. 

По време на Игрите са подобрени 27 световни рекорда в седем спорта — плуване (8), вдигане на тежести (5), колоездене и лека атлетика (по 4), спортна стрелба (3), стрелба с лък (2) и гребане (1).

Избирането на Лондон за град домакин се осъществява на сесията на МОК на 5 юли 2005 в Сингапур. Кандидатурата на Лондон побеждава Париж, Мадрид, Ню Йорк и Москва. Една година преди сесията МОК отхвърля кандидатурите на Лайпциг, Рио де Жанейро, Истанбул, Хавана като неспособни да организират олимпиада.

Състезанията се провеждат на 31 спортни съоръжения, които са разделени на пет зони. Олимпийска зона, простираща се в Олимпийския парк Кралица Виктория в Стратфорд, Зона около река Темза, Централна зона, Извън Голям Лондон, и футболни стадиони.

В Игрите взимат участие състезатели от 204 държави, както и състезатели без държава, състезаващи се под олимпийския флаг (такива са състезателите от Южен Судан и Нидерландските Антили, които по време на Олимпиадата все още нямат национални олимпийски комитети).

Недостойно представяне на българските спортисти на тази Олимпиада. Печелим едва два медала - Станка Златева - сребро и Тервел Пулев - бронз.

*Обновена юни 2021