Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Георги Христов от вестник "Утро", който обръща сериозно внимание на драмите с ЦСКА и ЦСКА 1948 от последните дни.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

Да почнем с "искрено и лично" - аз съм фен на ЦСКА. Фенове на "червените" бяха дядо ми, фенове са баща ми и синът ми. Такива "заблудени" типове има много. Както Томислав Русев более за "Левски", а Николай Александров - за "Армията". Няма лошо. Нормална история в нормални държави. Стига занаятът да не се омеси с първичната фенщина. И пристрастията да не се изродят в омраза и злъч.

Чета с интерес тези дни за "комуникацията" между фенове на "автентичния" ЦСКА и спонсора на "авиаторите" Цветомир Найденов. Даже има пълен аудиозапис - който държи здрави нерви, да го прослуша. Аз нямах. И какво разбрахме - че Цецо Найденов предлага феновете да яхнат и да управляват ЦСКА. Каквото дойде като спонсори, ще е супер. Сиреч, спомоществователите ще се разнежат и ще почнат да наливат милиони. Но на върха в пирамидата трябва да е е Негово величество Фенът.

Няма такава случка в "Барселона" и "Реал" /Мадрид/, само дето там феновете избират президента с гласуване.После той дирижира парада и решава. Аз поне така схванах посланието на г-н Найденов - да е по европейски, но някак по нашенски. От друга страна събеседниците му /по записа/, се мазнят /без извинение/ и даже му предлагат паметник на стадиона. Такъв още на Стоичков няма.

Ако прелее милионите в реклама към единната "Армия". Той опипва внимателно почвата и дава ценни съвети: "Моделът "Бащица" е изчерпан!. Има известен резон. Да кажеш кой е прав и кой крив - ще е капитална грешка. Особено когато гърчът "ЦСКА" не е от вчера.

Само преди няколко години Васил Божков /каква футболна драма в този кух и изпразнен от съдържание изказ!/ напираше да се върне при "червените" и да стане техен нов стар водач. Изводът е, че тогава зад него трябва да е бил синът му Антон, здрав и верен фен на "червените". Кой може да откаже на любимото си дете? Малцина!

А после Черепа /както го наричат сега, преди година беше "уважаеми г-н Божков"/се озова като спасител на ...."Левски"! Божков-старши се дръпна и Гриша Ганчев изрина като мъж едни големи пари. Колко да са - ами над 8 милиона - за една емблема! Може ли някой да скочи и да се произнесе /с ръка на сърцето/, че Ганчев се скри като мишка? В никакъв случай! Направи това, което искаха Кюстендилеца, Росен, Дърпатов, "хилядите" фенове! Тогава беше много добър, "герой" и "спасител"!

Сега обаче паметникът на "Армията" може да е за друг. При положение, че "люлякът" - както го вземат на подбив - ремонтира основно /срещу милиони/ базата и днес децата на ЦСКА не ритат вече топката на сгурия/.

Междувременно се пръкна ЦСКА 1948. Криво да седим, право да съдим - този клуб бе откровена провокация. Даже и да се съгласим, с известни уговорки, че бе създаден, за "да въздаде справедливост и да покаже как се почва на чисто". Може - общото обаче бе едно страдание - червеният цвят! Зависи зад какъв морал!

Зад барикадата - хайде да не се лъжем - просто надничаха хора, които искаха да уязвят Ганчев и неговото "ГМО". Факт!
В духа на конспирацията да отбележим, че зад този "величав" проект прозираше и фигурата на "цесекар" като Кирил Домусчиев. Формулата "Разделяй и владей" се превърна в символ на тоталния разкол и замерването с думи. И стана повече от забавно, особено за тези, които мразят, ненавиждат четирите букви и сън не ги лови те да изчезват. Ако може, завинаги..

Стойчо Стоилов казал едно, Добрин Гьонов - друго. Газдов - трето, Кюстендилеца - четвърто. Абе, хора, може да прозвучи наивно, но ако вие споделяте истински "червената" идея, нямате право да се държите като улични хулигани и да наливате вода в чужда мелница!

Вижте какво става в "Левски" /друг е въпросът, който поражда основателни съмнения /дали наистина феновете на "сините" събраха 500 000 лева, или някоя едра риба набута тази сума по "молба"/! По образеца на "Пропаганда и агитация за наивници".

Но за "червените" н техните шизофренични нюанси. Съберете се, седнете на масата, псувайте се, ругайте се, прегърнете се и вървете напред! Идете още при човек като Стойне Манолов - доказан цесекар - питайте го какво мисли, приобщете го. Мислите ли, че му е до "Селото" с 50 зрители на мач?.

Едва ли Ганчев или Найденови се вълнуват толкова по темата кой ще води бащина дружини, след като става въпрос за много, много пари. Упражнението "Изваждане" не се нрави на никого, но когато хората стоят зад една обща идея, и такава мисия си струва.

Ако някой /и/ се съгласят като мъже да застанат солидарно зад такава кауза, ЦСКА - без тире и цифри, ще е могъщ клуб, от какъвто българският футбол има жизненоважна нужда.

Другото са дребни тарикатщини, съизмервания на его и надигравания на дребно, от каквито номера никой няма нужда. Най-малкото хората с "червени фланелки - без значение дали са под сянката на "люляка" или на безподобния за цяла Европа "дублаж с "авиаторски" терен.

Георги ХРИСТОВ, вестник "Утро", специално за Gol.bg