Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Седмицата започва с много мачове от много турнири. Само днешният ден предоставя няколко много интригуващи сблъсъци в Англия и Италия.

На Острова Арсенал приема лидера в Чемпиъншип Лийдс Юнайтед за ФА Къп, а утре манчестърските противници Юнайтед и Сити се изправят един срещу друг в първи 1/2-финален сблъсък за Карабао къп. Съвсем наскоро "червените дяволи" се наложиха с 2:1 на "Етихад" за първенство и сега "гражданите" ще търсят мъст. Шампионите спечелиха последните си две визити на "Олд Трафорд" – 2:0 и 2:1, но паднаха на "Театъра на мечтите" в последните два мача от този турнир – 0:1 през 2016 г. и 1:3 през 2010 г.

Вижте класирането във Висшата лига

После Юнайтед и Сити подновяват битките във Висшата лига. Маркъс Рашфорд и компания приемат последния в класирането Норич, докато възпитаниците на Пеп Гуардиола гостуват на Астън Вила, който се намира точно над чертата за изпадащи. Безспорното дерби от кръга в Англия е между Тотнъм и Ливърпул. "Шпорите" ще дадат всичко от себе си, за да нанесат първа загуба на мърсисайдци през сезона на домашната сцена. Задачата няма да е лесна, тъй като звездата им Хари Кейн е с контузия, а "червените" спечелиха последните четири мача срещу тях. И единият беше финала в Шампионска лига.

Вижте класирането в Серия "А"

Днес има мачове и на Ботуша. Всички погледи са вперени в домакинството на Милан на Сампдория. В групата на "росонерите" е завърналият се Златан Ибрахимович. Големият въпрос е дали шведската звезда ще направи повторен дебют за "росонерите". Очаква се той да остане на пейката, но може да се появи в игра след почивката.

Хегемонът Ювентус пък приема Каляри, но тежкото изпитание за "Старата госпожа" е в неделя – гостуване на Рома. "Бианконерите" не са побеждавали "вълците" в 5 поредни срещи в Рим – 2 загуби и 3 равенства. Тази вечер пък Наполи приема Интер. "Нерадзурите" не са печелили на "Сан Паоло" през новия век за първенство – 9 поражения и 4 ремита, и тази вечер ще се опитат да прекъснат черната серия.

Вижте класирането в Ла Лига

В Ла Лига няма да има кръг, тъй като Суперкупата се провежда по нови правила с 1/2-финали и останалите отбори почиват. Двойките противопоставят Валенсия – Реал Мадрид и Барселона – Атлетико Мадрид. Финалът ще се състои в неделя, а всички мачове ще се играят в Саудитска Арабия.

Програмата за седмицата:

ФА Къп, 3-ти кръг

Днес от 21.56 часа:
Арсенал – Лийдс Юнайтед

Англия, Карабо Къп, 1/2-финали, първи мачове

Утре от 22.00 часа:
Манчестър Юн – Манчестър Сити

Сряда от 22.00 часа:
Лестър – Астън Вила

Англия, Висша лига, 22-ри кръг

Събота от 14.30 часа:
Кристъл Палас – Арсенал

От 17.00 часа:
Челси – Бърнли
Лестър – Саутхемптън
Манчестър Юн – Норич

От 19.30 часа:
Тотнъм – Ливърпул

Неделя от 18.30 часа:
Астън Вила – Манчестър Сити 

Италия, Серия "А", 18-ти кръг

Днес от 16.00 часа:
Милан – Сампдория
Ювентус – Каляри

От 21.45 часа:
Наполи – Интер

Италия, Серия "А", 19-ти кръг

Събота от 16.00 часа:
Каляри – Милан

От 19.00 часа:
Лацио – Наполи

От 21.45 часа:
Интер – Аталанта

Неделя от 21.45 часа:
Рома – Ювентус

Суперкупа на Испания, 1/2-финали

Сряда от 21.00 часа:
Валенсия – Реал Мадрид

Четвъртък от 21.00 часа:
Барселона – Атлетико Мадрид

Финал, 12 януари, неделя, от 21.00 часа

Валенсия/Реал – Барса/Атлетико