Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Безспорното дерби тази седмица е между градските съперници Интер и Милан. Двата отбора се намират в различни позиции преди големия сблъсък. "Нерадзурите" дават всичко от себе си, за да спрат хегемонията на Ювентус, докато "росонерите" се борят за завръщане в Шампионска лига.

Антонио Конте има големи проблеми преди мача. Лаутаро Мартинес и Алесандро Бастони са наказани, а Самир Ханданович е с фрактура на пръст на ръката. Капитанът все пак може да пази със специална ръкавица, но това още не е сигурно.

Вижте класирането в Серия "А"

През есента Интер спечели дербито с 2:0 и се намира в серия от 3 поредни успеха над Милан. "Росонерите" не са подчинявали големия си съперник в калчото от 2016 г., когато се наложиха с 3:0. От тогава изминаха 7 срещи, в 4 от които "нерадзурите" победиха, 3 завършиха наравно. През 2017 г. "червено-черните" все пак елиминираха "синьо-черните" за Купата на Италия след 1:0 с гол на Патрик Кутроне в 104-ата минута.

В Англия има нещо като зимна пауза и ще се изиграят само 4 мача от 26-ия кръг на Висшата лига. Единият противопоставя Манчестър Сити и Уест Хям. "Чуковете" са без победа в 5 поредни двубоя и вече се намират в зоната на изпадащите. Шампионите пък изостават на 22 точки от лидера Ливърпул и като основна задача се очертава място в Топ 4.

Вижте класирането във Висшата лига

Тази вечер пък мърсисайдци приемат на "Анфийлд" Шросбъри в преиграване от  1/16-финалите на ФА Къп. Гостите имат големи надежди за сензация, тъй като "червените" ще играят с футболисти на 19 и 20 г., а на скамейката ще стои мениджърът на отбора до 23 г. Нийл Кричли.

В Испания има Купа на Краля. За Барселона предстои коварно гостуване на Атлетик Билбао, докато Реал Мадрид приема на "Сантяго Бернабеу" Реал Сосиедад. След това двата съперника продължават битката си за титлата в Ла Лига. Там "кралете" имат визита на Осасуна, който по-рано през сезона направи 2:2 с каталунците у дома. От своя страна Лео Меси и компания срещат Бетис. Интересното е, че това ще е първо завръщане за треньора Кике Сетиен на "Естадио Бенито Вилямарин" от другата страна на барикадата.

Вижте класирането в Ла Лига

В Германия също има Купа. В най-интересния сблъсък от 1/8-финалите Вердер Бремен приема Борусия Дортмунд. Последните две срещи помежду им завършиха 2:2, а през миналия сезон "бременските музиканти" елиминираха рурците от тази фаза на турнира след изпълнение на дузпи. Единствената разлика беше, че мачът се игра на "Сигнал Идуна Парк".

Вижте класирането в Бундеслигата

В Бундеслигата предстои ново трудно гостуване за "жълто-черните" – на Байер Леверкузен. Голямото дерби обаче е между Байерн Мюнхен и Разен Балшпорт Лайпциг. В последния кръг германският хегемон измести "биковете" от 1-то място и сега ще се опита да затвърди позициите си. Лошата новина за гостите е, че още нямат отбелязан гол на "Алианц Арена", въпреки че бележат напредък – 0:3, 0:2 и 0:1 през последния сезон. 

Програмата за седмицата:

Англия, ФА Къп, 1/16-финали, преиграване

Днес от 21.45 часа:
Ливърпул – Шросбъри 

Утре от 21.45 часа:
Тотнъм – Саутхемптън

Англия, Висша лига, 26-ти кръг

Неделя от 18.30 часа:
Манчестър Сити – Уест Хям

Италия, Серия "А", 17-ти кръг

Утре от 21.45 часа:
Лацио – Верона

Италия, Серия "А", 23-ти кръг  

В петък от 21.45 часа:
Рома – Болоня

В събота от 21.45 часа:
Верона – Ювентус

В неделя от 19.00 часа:
Парма – Лацио

От 21.45 часа:
Интер – Милан

Испания, Купа на Краля, 1/4-финали

В четвъртък от 20.00 часа:
Реал Мадрид – Реал Сосиедад

От 22.00 часа:
Атлетик Билбао – Барселона

Испания, Ла Лига, 23-ти кръг 

Събота от 22.00 часа:
Атлетико Мадрид – Гранада

Неделя от 17.00 часа:
Осасуна – Реал Мадрид

От 22.00 часа:
Бетис – Барселона

Купа на Германия, 1/8-финали

Днес от 21.45 часа:
Вердер Бремен – Борусия Дортмунд

Утре от 21.45 часа:
Байерн Мюнхен – Хофенхайм

Германия, Бундеслига, 21-ви кръг

Събота от 19.30 часа:
Байер Леверкузен – Борусия Дортмунд

Неделя от 19.00 часа:
Байерн Мюнхен – Разен Балшпорт Лайпциг