Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

През тази седмица се подновява българското първенство след двумесечна зимна пауза. И само с какъв мач: Вечното дерби между Левски и ЦСКА.

Преди големия сблъсък и на "Герена" и на "Армията" имат своите притеснения. От спортно-техническа гледна точка "сините" се намират в по-добра форма, ако съдим по резултатите от зимната подготовка. 26-кратният шампион на България постигна 3 победи и 1 загуба. "Червените" пък претърпяха пълен крах в Испания и се прибраха без успех и с голова разлика 0:11, което определено е притеснително.

Проблемите в Левски обаче са свързани с най-високите етажи, което няма как да не повлияе на футболистите. Бъдещето на клуба е поставено на карта заради драмите със собственика Васил Божков, срещу когото са повдигнати 7 обвинения. Той едва ли ще продължи да издържа "сините" и се очаква след мач №1 у нас катаклизмите на "Герена" официално да станат факт.

Вижте класирането в efbet Лига

Битката за Пловдив също не е за пренебрегване. Ботев приема Локомотив, като преди мача "канарчетата" преследват място в Топ 6, докато "смърфовете" дишат във врата на трите големи фаворита Лудогорец, Левски и ЦСКА. През есента двата отбора направиха 1:1 и сега всеки ще е устремен да сломи градския съперник.

В Англия убедителният лидер Ливърпул гостува на затъналия на последното 20-то място Норич и едва ли някой се съмнява в победата на мърсисайдци. Голямото дерби на кръга е между Челси и Манчестър Юнайтед. Двата отбора са преки съперници за място в Топ 4, като лондончани ще търсят мъст за 0:4 на "Олд Трафорд" на старта на сезона. Тогава резултатът не отговаряше на показаното на терена, което ще внесе допълнителен стимул във възпитаниците на Франк Лампард. Те обаче се намират в слаба форма и не са печелили във Висшата лига от 3 поредни мача (2 ремита, 1 загуба). Но това се отнася и за Юнайтед (1 реми, 2 загуби). 

Вижте класирането във Висшата лига

Дербито в Италия противопоставя Лацио и Интер. Двата отбора са разделяни от едва една точка на върха, която е в полза на "нерадзурите". Те имат 54 т., с колкото е и хегемонът Ювентус. По-рано през сезона миланци излъгаха римляните с 1:0 и сега ще се опитат да повторят упражнението. Големият проблем за тях се казва Чиро Имобиле, който от началото на шампионата има внушителните 25 гола. От своя страна Юве е домакин на предпоследния Бреша и едва ли ще допусне втора поредна издънка.

Вижте класирането в Серия "А"

В Испания Барселона приема Хетафе. Каталунците се намират в серия от три поредни победи над този съперник, но не беше отдавна, когато гостите ги изненадаха насред "Камп Ноу" – 0:0 в началото на 2018 г. Лидерът Реал Мадрид пък е домакин на Селта в търсене на шести пореден успех в Ла Лига. "Кралете" надделяха при последните 4 сблъсъка с тима от Виго, а на "Бернабеу" са в серия от 7 поредни победи над галисийците при голова разлика 25:2.

Вижте класирането в Ла Лига

В Германия Борусия Дортмунд приема Айнтрахт Франкфурт в една от най-интересните срещи. По-рано през сезона двата отбора направиха драматично равенство 2:2, но гостите паднаха при последните си 8 визити на "Сигнал Идуна Парк". Хегемонът Байерн Мюнхен пък има гостуване на Майнц, срещу когото спечели последните си 4 двубоя, а преследвачът на баварците – РД Лайпциг, приема предпоследния в класирането Вердер Бремен.

Вижте класирането в Бундеслигата

Програмата за седмицата:

Англия, Висша лига, 26-ти кръг

В петък от 22.00 часа: Уувърхемптън – Лестър

В събота от 19.30 часа: Норич – Ливърпул

Неделя от 16.00 часа: Астън Вила – Тотнъм

От 18.30 часа: Арсенал – Нюкасъл

Понеделник от 22.00 часа: Челси – Манчестър Юнайтед

Купа на Италия, 1/2-финали

Сряда от 21.45 часа: Интер – Наполи

Четвъртък от 21.45 часа: Милан – Ювентус

Италия, Серия "А", 24-ти кръг

Събота от 21.45 часа: Аталанта – Рома

Неделя от 16.00 часа: Ювентус – Бреша

От 21.45 часа: Лацио – Интер

В понеделник от 21.45 часа: Милан – Торино

Испания, Ла Лига, 24-ти кръг

В петък от 22.00 часа: Валенсия – Атлетико Мадрид

В събота от 17.00 часа: Барселона – Хетафе

В неделя от 22.00 часа: Реал Мадрид – Селта

Германия, Бундеслига, 22-ри кръг

Петък от 21.30 часа: Борусия Дортмунд – Айнтрахт Франкфурт

Събота от 16.30 часа: РД Лайпциг – Вердер Бремен

В неделя от 16.30 часа: Кьолн – Байерн Мюнхен

България, efbet Лига, 21-ви кръг

Петък от 17.00 часа: Царско село – Витоша

Събота от 14.45 часа: Левски – ЦСКА

От 17.30 часа: Лудогорец – Ботев Враца

Неделя от 12.00 часа: Берое – Етър

От 14.30 часа Ботев Пловдив – Локомотив Пловдив

От 17.00 часа: Дунав – Черно море

В понеделник от 17.00 часа: Арда – Славия