Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица е време за Вечното дерби на България между ЦСКА и Левски. Интересното е, че и двата гранда влизат в мач №1 у нас с нови треньори. Начело на "червените" застана Бруно Акрапович, който изведе Локомотив Пловдив до две поредни Купи на страната. На "Герена" се завърна Славиша Стоянович, който има куп проблеми за решаване.

16 футболисти на "сините" са с коронавирус и повечето от тях ще са максимум на ден тренировки преди големия сблъсък. Карантината на Николай Михайлов и Мартин Райнов няма да е изтекла до двубоя, което означава, че със сигурност са аут за него. Именно заради това от Левски искат отлагане на Вечното дерби, но наредбата гласи, че това може да стане при над 10 заразени играчи в един отбор. В 26-кратния шампион тази бройка е надхвърлено, но до датата на мача повечето би трябвали да са здрави.

Феновете на ЦСКА скочиха срещу идеята за отлагане на сблъсъка, а ръководството на клуба поиска той да се играе на стадион "Българска армия". Мотивът е, че ще се състои пред празни трибуни, но от БФС още мълчат по напечените казуси. Иначе двата отбора имат общо 22 мача на стадиона в Борисовата градина във всички турнири и статистиката е в полза на Левски – 9 победи, 6 равенства, при 7 загуби. Головата разлика е 26:26. В срещите за първенство победите са 6 на 4 в полза на ЦСКА.

В Европа също предстоят интересни мачове. В Англия Тотнъм приема Манчестър Сити. "Гражданите" загубиха последните си две гостувания на "шпорите" – 0:2 за първенства и 0:1 в Шампионска лига, и сега преследват първи успех на новия стадион на лондончани. Интересното е, че двата отбора не са завършвали наравно в столицата в последните 8 мача, в които си размениха по 4 победи.

Лидерът Лестър пък гостува на шампиона Ливърпул, който ще е без трима от четиримата си основни защитници – Върджил ван Дайк, Джо Гомес и Трент Александър-Арнолд. През миналия сезон мърсисайдци спечелиха и двамата си мача срещу "лисиците" – 2:1 на "Анфийлд" и 4:0 на "Кинг Пауър Стейдиъм". Въобще, Лестър не е побеждавал Ливърпул във Висшата лига в последните 6 срещи, в които регистрира 5 загуби и едно равенство, което беше именно на "Анфийлд" – 1:1 през 2019 г. На този стадион гостите нямат успех от 2000 г., когато се наложиха с 2:0. От тогава се изиграха 9 мача, от които домакините спечелиха 7 и 2 завършиха наравно.

В Испания Луис Суарес ще се изправи за първи път срещу Барселона, след като през лятото беше нежелан на "Камп Ноу" и премина в Атлетико Мадрид. Дербито от кръга на Ла Лига ще се играе в столицата и от статистическа гледна точка, това е отлична новина за каталунците. Те не са губили в дома на "дюшекчиите" за първенство от 2010 г. Това са 10 срещи, от които Барса спечели 7 и 3 завършиха без победител. За Реал Мадрид предстои гостуване на Виляреал, който е на 2-ро място в класирането. Последните 3 срещи между двата отбора на стадиона на "жълтата подводница" неизменно завършват 2:2. Домакините пък имат само 1 победа от 10 двубоя насам, а гостите са спечелили в 4 от случаите на "Естадио Ел Мадригал".

В Италия Наполи ще се опита да свали Милан от върха. "Росонерите" нямат победа на стадион "Сан Паоло" от 2010 г., когато се наложиха с 2:1. В останалите случаи домакините спечелиха 6 от мачовете, в един от тях изоставаха и с 0:2, но обърнаха до 3:2. Шампионът Ювентус ще се опита да се върне н победния път при домакинството си на Каляри. "Бианконерите" са в серия от 4 поредни успеха у дома над сардинци, които не са печелили в Торино от 2009 г.

В Германия хегемонът Байерн Мюнхен посреща Вердер Бремен. Това е едно от класическите дербита на Бундеслигата, но през последните години "бременските музиканти" отстъпиха позиции и повечето случаи се борят за спасение. Баварците са във фамозна серия от 23 поредни победи над този съперник във всички турнири, а за последно Вердер спечели преди 29 мача – 5:2 в Мюнхен през 2008 г. За Борусия Дортмунд предстои визита на Херта Берлин, срещу когото спечели последните си 3 двубоя с по един гол разлика – 3:2 и 2:1 като гост и 1:0 на "Сигнал Идуна Парк".

Програмата за седмицата: 

Лига на нациите:

Вторник от 21.45 часа:
Хърватия – Португалия
Франция – Швеция
Испания – Германия

Сряда от 21.45 часа:
Босна и Херцеговина – Италия
Полша – Нидерландия
Англия – Исландия
Ирландия – България

България, efbet Лига, 13-ти кръг

Събота от 12.15 часа:
Славия – Етър

От 15.00 часа:
ЦСКА – Левски

От 17.45 часа:
Лудогорец – Ботев Пловдив

Неделя от 12.30 часа:
Черно море – Ботев Враца

От 15.00 часа:
Берое – Монтана

От 17.30 часа:
Локомотив Пловдив – ЦСКА 1948

Понеделник от 17.30 часа:
Арда – Царско село 

Англия, Висша лига, 9-ти кръг

Събота от 14.30 часа:
Нюкасъл – Челси

От 19.30 часа:
Тотнъм – Манчестър Сити

От 22.00 часа:
Манчестър Юн – Уест Бромич 

Неделя от 18.30 часа:
Лийдс Юн – Арсенал

От 21.45 часа:
Ливърпул – Лестър

Испания, Ла Лига, 10-ти кръг 

Събота от 17.15 часа:
Виляреал – Реал Мадрид

От 22.00 часа:
Атлетико Мадрид – Барселона

Италия, Серия "А", 8-ми кръг

Събота от 21.45 часа:
Ювентус – Каляри

Неделя от 16.00 часа:
Рома – Парма 
Интер – Торино

От 21.45 часа:
Наполи – Милан

Германия, Бундеслига, 8-ми кръг 

Събота от 16.30 часа:
Байерн – Вердер

От 21.30 часа:
Херта – Борусия Дортмунд