Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

ЦСКА и Лудогорец имат един от последните си шансове да прескочат групите си в Лига Европа. След първите два кръга "червените" са с една точка, докато разградчани още са с нулев актив. Тежките мачове пък чукат на вратата. За "армейците" предстои гостуване на Йънг Бойс, който спечели последните три титли на Швейцария. "Пчелите" са доста по-добър отбор от Базел, който ЦСКА елиминира в плейофите след исторически обрат 3:1 като гост. "Жълто-черните" са лидери в местното първенство, а в последните 9 мача срещу Базел имат 5 победи, 2 загуби и 2 равенства, което е доста показателно за представянето на двата отбора в последните години. ЦСКА има и отрицателен баланс срещу съперници от страната на часовниците – 3 победи, 4 загуби и нито едно равенство.

Лудогорец ще гони първи точки в турнира при домакинството си на Тотнъм. В миналия кръг "шпорите" изненадващо загубиха с 0:1 гостуването си на Антверпен и търсят задължителна победа в България. Разградчани имат четири мача срещу отбори от Висшата лига, в които не пазят добри спомени – 2:3 от Арсенал в София, въпреки че поведоха с 2:0, 0:6 в Лондон, и сблъсъците с Ливърпул – 2:2 у нас и 1:2 на "Анфийлд". Сега за първи път Лудогорец ще приеме англичани на своя стадион, след като до момента и двете домакинства се състояха на "Васил Левски", защото мачовете бяха от груповата фаза на Шампионска лига.

В турнира на богатите също предстоят много интересни срещи. На хартия дербито е между Реал Мадрид и Интер, които се изправят помежду си в Испания. Срещата е много важна за двата отбора, които са фаворити в група "В", но класирането показва друго. "Кралете" се на последната 4-та позиция с едва 1 точка, а "нерадзурите" заемат 3-та позиция с 2 т. За последно двата отбора играха в Шампионска лига през 1998 г., когато отново бяха в една група. Тогава си размениха по една домакинска победа – 2:0 в Мадрид и 3:1 на Ботуша и продължиха напред за сметка на Спартак Москва и Щурм Грац. Сблъсъкът между Аталанта и Ливърпул също е очакван с голям интерес. Очакванията са за голово шоу, защото и двата отбора играят много атакуващо. 

После за възпитаниците на Юрген Клоп предстои нов труден мач – визита на Манчестър Сити във Висшата лига. "Гражданите" се нуждаят от задължителна победа, защото изостават с 5 точки от шампионите, но и са с мач по-малко. За последното десетилетие двата отбора се изправиха 11 пъти помежду си на "Етихад" за първенство и мърсисайдци спечелиха само веднъж – 4:1 през 2015 г. Сити се наложи в 7 от случаите, включително с 5:0, 4:0 и два пъти по 3:0, ремитата 3. Манчестър Юнайтед, който заема 15-та позиция, има тежка визита на Евертън. "Карамелите" започнаха сезона фантастично, но нямат победа в последните си 3 мача – равенство и 2 поредни загуби. "Червените дяволи" не са побеждавали този съперник в последните 3 мача – две ремита 1:1 от миналия сезон, предшествани от унизителното 0:4 на "Гудисън Парк" през 2019 г.

В Германия е време за голямото дерби между Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен. Двата отбора оглавяват класирането с равен брой точки, което прави сблъсъка на "Сигнал Идуна Парк" още по-интригуващ. През миналия сезон баварците се наложиха на този стадион с 1:0, а това беше първият мач от големите първенства след рестарта на футбола заради пандемията от коронавирус. Шампионът на Европа влиза в срещата в чудесна форма от 8 поредни победи във всички турнири, с което изненадващото поражение с 1:4 от Хофенхайм беше забравено. Байерн спечели последните си 3 мача срещу Дортмунд, а в последните 10 дербита има 8 победа (едната с дузпи) и 2 загуби.

В Ла Лига най-интересният мач безспорно е между Валенсия и Реал Мадрид. "Прилепите" започнаха сезона с 4 поредни победи, но после формата им спадна рязко – 3 поредни загуби и 1 равенство, което дойде в последния кръг. "Кралете" бързо забравиха издънката срещу Кадис (0:1) с победи над Барселона (3:1) и Уеска (4:1). На "Местая" обаче гостите имат само 1 успех в последните 6 мача, при 3 загуби и 2 равенства. Барселона ще прекъсва негативната си серия от 4 поредни мача без успех в Ла Лига с домакинство на Бетис. В нея каталунците паднаха от Реал и Хетафе (0:1) и завършиха наравно с Алавес (1:1) и Севиля (1:1). През миналия сезон Лео Меси и компания сразиха андалусийците на "Камп Ноу" с 5:2, но загубата у дома с 3:4 от 2018 г. още не е забравена. Но това е единственият успех на Бетис на този стадион за първенство през новия век. В останалите случаи Барса има 13 победи, ремитата са 2.

В Италия лидерът Милан приема коравия отбор на Верона, който наскоро направи 1:1 при гостуването си на хегемона Ювентус. "Росонерите" са във фамозна серия от 24 поредни мача без загуба във всички турнири. Гостите обаче измъкнаха 1:1 при последното си гостуване на "Сан Сиро", въпреки че от 68-ата минута играха с човек по-малко заради изгонването на Софиан Амрабат. Дербито на кръга в Серия "А" безспорно е между Лацио и Юве. Шампионите се представят колебливо под ръководството на Андреа Пирло, особено в защита. Добрата новина за тях е, че Кристиано Роналдо се завърна след изкаран коронавирус. Присъствието му веднага се усети с два гола за победата с 4:1 над Специя. През миналия сезон "бианконерите" загубиха с 1:3 гостуването си на "орлите" на "Олимпико", с което серията им от 5 поредни победи в калчото на този стадион беше прекъсната. Но от 2003 г. насам това е единственият домакински успех на Лацио над Юве за първенство. В останалите случаи Юве има 11 победи при 3 равенства.

Програмата за седмицата:

Шампионска лига, групова фаза, 3-ти кръг

Вторник от 19.55 часа:
Локомотив Москва – Атлетико Мадрид
Шахтьор Донецк – Борусия Мьонхенгладбах

От 22.00 часа:
Аталанта – Ливърпул
Порто – Марсилия
Манчестър Сити – Олимпиакос
Мидтиланд – Аякс 
Реал Мадрид – Интер
РБ Залцбург – Байерн Мюнхен

Сряда от 19.55 часа:
Истанбул ББ – Манчестър Юн
Зенит – Лацио

От 22.00 часа:
Барселона – Динамо Киев
Челси – Рен
Брюж – Борусия Дортмунд 
Ференцварош – Ювентус 
РБ Лайпциг – ПСЖ 
Севиля – Краснодар 

Лига Европа, групова фаза, 3-ти кръг

Четвъртък от 19.55 часа:
Лудогорец – Тотнъм
Рома – ЧФР Клуж
Риека – Наполи

От 22.00 часа:
Йънг Бойс – ЦСКА
Милан – Лил
Антверпен – ЛАСК Линц 
Арсенал – Молде

Англия, Висша лига, 8-ми кръг

Събота от 14.30 часа:
Евертън – Манчестър Юн

От 19.00 часа:
Челси – Шефийлд Юн

Неделя от 14.00 часа:
Уест Бромич – Тотнъм

От 18.30 часа:
Манчестър Сити – Ливърпул 

От 21.15 часа:
Арсенал – Астън Вила

Германия, Бундеслига, 7-ми кръг

Събота от 19.30 часа:
Борусия Дортмунд – Байерн Мюнхен

Испания, Ла Лига, 9-ти кръг

Събота от 17.15 часа:
Барселона – Бетис 

Неделя от 22.00 часа:
Валенсия – Реал Мадрид 

Италия, Серия "А", 7-ми кръг 

Неделя от 13.30 часа:
Лацио – Ювентус 

От 16.00 часа:
Аталанта – Интер 
Дженоа – Рома 

От 21.45 часа:
Милан – Верона 

България, efbet Лига, 12-ти кръг 

Петък от 17.30 часа:
Царско село – Берое

Събота от 12.30 часа:
Ботев Враца – Славия

От 15.00 часа:
Ботев Пловдив – Черно море

От 17.30 часа:
Левски – Локомотив Пловдив 

Неделя от 12.30 часа:
Етър – Арда 

От 15.00 часа:
Монтана – ЦСКА

От 17.30 часа:
ЦСКА 1948 – Лудогорец