Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

В края на седмицата се възобновяват първенствата след паузата за национални отбори. Най-голямото дерби е в английската Висша лига, където Арсенал приема Ливърпул. Шампионите се намират в критично положение и при провал в Лондон, рискът да не се класират за Топ 4 ще стане още по-голям.

В момента мърсисайдци изостават на 5 точки от заветната позиция, която се заема от намиращия се в отлична форма Челси. На "Емирейтс" Ливърпул няма победа в последните си три мача за първенство – 1:2, 1:1 и 3:3, а през новия век статистиката е още по-стряскаща. За този период гостите са печелили в дома на "Топчиите" в шампиотна среща едва 2 пъти (2:0 през 2011 г. и 4:3 през 2016 г.).

Успехите за Арсенал са 9, равенствата също са 9. Добрата новина за "червените" е, че в последно време отборът се справя по-добре при гостуванията си, отколкото на "Анфийлд". При визити Ливърпул спечели 4 от последните си 5 мача, докато вкъщи е без победа във Висшата лига от 8 поредни двубоя – 2 ремита и 6 поредни поражения! Последният успех датира от 16 декември 2020 г. с 2:1 над Тотнъм...

В Германия РБ Лайпциг има последен шанс да спре хегемонията на Байерн Мюнхен. Двата отбора се изправят един срещу друг в дома на "Биковете". Преди дербито преднината на баварците на върха е 4 точки и домакините се нуждаят от задължителна победа. На "Ред Бул Арена" гостите имат предимство в директните мачове в Бундеслигата – 2 победи, 1 загуба и 2 равенства. През есента съперниците спретнаха зрелищно 3:3 в Мюнхен и последните три мача помежду им завършват наравно.

В Испания Барселона и Реал Мадрид стискат палци за Севиля. Андалусийците приемат лидера в Ла Лига Атлетико Мадрид, който води с 4 точки пред каталунците и 6 пред действащия шампион. Добрата форма на "Дюшекчиите" е в историята и отборът се лъкатуша в представянето си, което стопи разликата. Последните две срещи на стадион "Рамон Санчес Писхуан" между отборите завършиха 1:1, което сега няма да устройва мадридчани.

В същото време Барса и Реал имат домакинства на тимове, които се борят за спасение. На "Камп Ноу" гостува Валядолид, срещу когото Лео Меси и компания спечелиха последните си 7 домакинства с голова разлика в тях 26:4. "Кралете" приемат Ейбар, който се намира в опасната зона и няма победа в 11 поредни мача в Ла Лига, от които загуби 7.

В Италия титлата на Интер почти не подлежи на съмнение. За "неардзурите" предстои коварно гостуване на Болоня и всички се надяваме да видим Валентин Антов в игра срещу атомното нападение на миланци Ромелу Лукаку и Лаутаро Мартинес. Гостите не са губили на стадион " Ренато Дал'Ара" от 2002 г. Това са 14 мача в Серия "А", от които Интер е спечелил 11.

Шампионът Ювентус ще се съвзема след 0:1 от Беневенто на "Алианц Стейдиъм" с гостуване на градския съперник Торино. На Ботуша написаха, че при нова издънка, треньорът Андреа Пирло може да бъде освободен от поста. Добрата новина за "бианконерите" е, че спечелиха последните си 5 гостувания на "Биковете".

Програмата за седмицата:

Световни квалификации:     

Утре от 21.45 часа: Гибралтар – Нидерландия  Люксембург – Португалия 

Сряда от 21.45 часа: Босна и Херцеговина – Франция Англия – Полша  Германия – Северна Македония Литва – Италия  Северна Ирландия – България  Испания – Косово

Англия, Висша лига, 30-ти кръг

Събота от 14.30 часа: Челси – Уест Бромич 

От 19.30 часа: Лестър – Манчестър Сити

От 22.00 часа: Арсенал – Ливърпул

Неделя от 21.30 часа: Манчестър Юнайтед – Брайтън 

Италия, Серия "А", 28-ми кръг 

Събота от 13.30 часа: Милан – Сампдория

От 16.00 часа: Сасуоло – Рома

От 19.00 часа: Торино – Ювентус

От 21.45 часа: Болоня – Интер

Испания, Ла Лига, 29-ти кръг

Събота от 17.15 часа: Реал Мадрид – Ейбар

Неделя от 22.00 часа: Севиля – Атлетико Мадрид

Понеделник от 22.00 часа: Барселона – Валядолид

Германия, Бундеслига, 27-ми кръг

Събота от 16.30 часа: Борусия Дортмунд – Айнтрахт Франкфурт 

От 19.30 часа: РБ Лайпциг – Байерн Мюнхен