Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица най-интересните мачове са в Серия "А", където ще видим два кръга с наистина големи дербита. Най-титулуваният клуб на Ботуша Ювентус има много трудна програма в борбата си за Топ 4. И точно за важните мачове "бианконерите" могат да останат без титулярния си централен нападател Алваро Мората, който е пред трансфер в Барселона. Но добрата новина за Макс Алегри е възстановяването на Федерико Киеза, който вече тренира на 100%.

Тежката програма за "Старата госпожа" започва с домакинство на Наполи в двубоя между Севера и Юга. Преди мача хората на Лучано Спалети заемат 3-то място с 5 точки повече от Юве и торинци ще търсят задължителна победа, която ще им даде голям тласък към заветната цел. По-рано през сезона Наполи победи "черно-белите" у дома с 2:1, но на "Алианц Стейдиъм" загуби последните си три гостувания в калчото. Всъщност, в последните си 10 срещи на този стадион в първенството, "партенопеите" имат само 1 победа и 9 загуби.

В края на седмицата за Ювентус предстои трудна визита на Рома на Жозе Моуриньо. "Вълците" също се борят за Топ 4 и завършиха 2021 г. с тежко 0:3 от Интер в Рим, разгромна победа с 4:1 над Аталанта насред Бергамо и 1:1 със Сампдория у дома. В последните години "бианконерите" играят трудно на "Олимпико" и имат само 1 победа от 7 мача на този стадион, плюс 3 поражения и 3 ремита. Но интересното е, че през този сезон Юве има повече спечелени точки като гост, отколкото като домакин – 18 срещу 16.

Фаворитите за Скудетото – Интер и Милан, също имат тежки изпитания. В неделя "нерадзурите" приемат римските "орли", които завършиха 2021 г., летейки в облаците – 3:1 над Венеция и 2:1 над Дженоа. Но Лацио загуби последните си два мача на "Джузепе Меаца" – 1:3 и 0:1, а хората на Симоне Индзаги са в серия от 7 поредни успеха в Серия "А". "Росонерите" пък приемат Рома. Интересното е, че показателите между двата отбора в Милано от 2013 г. насам са изравнени – по 3 победи за всеки, при 3 равенства. През миналия сезон станахме свидетели на голово шоу след 3:3, а през този Милан се наложи с 2:1 на "Олимпико". 

Английската Висша лига излиза в кратка почивка, защото традиционно по това време идват мачовете за двете купи. Карабо Къп или Купата на Лигата, стигна до 1/2-финалите, които ни предлагат две много интересни двойки. Антонио Конте ще се изправи срещу бившия си отбор на Острова Челси. Първата среща ще се играе на "Стамфорд Бридж", където от 1990 г. насам Тотнъм има само 2 победи във всички турнири – 2:1 и 3:1 през 2018 г., когато начело на "сините" беше именно италианският специалист. В останалите случаи Челси има 23 победи (б.р. – една с дузпи), равенствата са 11.

Другата среща противопоставя Арсенал и Ливърпул. Мърсисайдци спечелиха последните си два сблъсъка с "топчиите" във Висшата лига – 3:0 в Лондон през миналия сезон и 4:0 на "Анфийлд" през настоящия шампионат. Но лондончани се наложиха в последната им среща за Купата на Лигата след 0:0 като гост и 5:4 при изпълнението на дузпи. През новия век Арсенал е елиминирал Ливърпул от този турнир още 2 пъти, докато успехът за "червените" е 1, отново с дузпи.

В испанската Ла Лига погледите са насочени към Реал Мадрид и Валенсия. "Кралете" започнаха новата година с изненадваща загуба 0:1 като гост на Хетафе и дадоха шанс на Севиля да се опита да съкрати изоставането от върха. В момента "белите" имат 8 точки преднина, но андалусийците са с два мача по-малко. В последно време "Прилепите" играят трудно на "Сантяго Бернабеу" и загубиха последните си три сблъсъка на този стадион, без да вкарат гол – 0:2, 0:3 и отново 0:2. Гостите не са печелили в дома на Реал в първенството от 2008 г. насам – 8 поражения и 5 равенства, и сега ще се опитат да прекъснат негативната серия. 

Най-интересните мачове за седмицата: 

Англия, Висша лига, 21-ви кръг

Днес от 19.30 часа:
Манчестър Юнайтед – Уулвърхемптън

Англия, Купа на Лигата, 1/2-финали, първи мачове

Сряда от 21.45 часа:
Челси – Тотнъм

Четвъртък от 21.45 часа:
Арсенал – Ливърпул   

Англия, ФА Къп, 1/32-финали

Петък от 22.00 часа:
Суиндън – Манчестър Сити

Събота от 19.30 часа:
Челси – Честърфийлд 

Неделя от 16.00 часа:
Ливърпул – Шрозбъри

От 19.10 часа:
Нотингам – Арсенал

Понеделник от 21.55 часа:
Манчестър Юн – Астън Вила

Купа на Краля, 1/16-финали

Сряда от 20.30 часа:
Линарес – Барселона

От 22.30 часа:
Алкояно – Реал Мадрид

Испания, Ла Лига, 20-ти кръг

Събота от 19.30 часа:
Гранада – Барселона

От 22.00 часа:
Реал Мадрид – Валенсия

Неделя от 22.00 часа:
Виляреал – Атлетико Мадрид

Италия, Серия "А", 20-ти кръг

Четвъртък от 20.30 часа:
Болоня – Интер

От 19.30 часа:
Милан – Рома 

От 21.45 часа:
Ювентус – Наполи

Италия, Серия "А", 21-ви кръг

Неделя от 13.30 часа:
Венеция – Милан

От 19.30 часа:
Рома – Ювентус

От 21.45 часа:
Интер – Лацио

Германия, Бундеслига, 18-ти кръг

Петък от 21.30 часа:
Байерн Мюнхен – Борусия Мьонхенгладбах

Събота от 19.30 часа:
Айнтрахт Франкфурт – Борусия Дортмунд

Заб.: Не е изключено да има отложени мачове заради пандемията от коронавирус.