Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Интер – Милан безспорно е най-голямото дерби тази седмица. "Дерби дела Мадонина" е изключително важно и за двата отбора в битката за Скудетото. Преди него "росонерите" са изправени до стената и гонят задължителна победа. "Нерадзурите" са лидери в Серия "А" с 53 точки, а Милан и Наполи са с по 49 пункта и имат мач повече от хората на Симоне Индзаги. Така успех за "синьо-черните" може да им капарира втора поредна титла на Ботуша.

В тези двубои фаворити няма, но Интер изглежда доста по-стабилен от Милан в последния месец. Един Джеко и компания спечелиха Суперкупата на Италия, а последната им загуба в калчото е от 16 октомври след 1:3 от Лацио в Рим. После отборът постигна 10 победи и направи 3 равенства. От своя страна Милан допусна шокиращо поражение с 1:2 от Специя и после направи 0:0 с Ювентус и позволи на градския съперник да дръпне на върха.

Освен това в последните 11 дербита за първенство, "росонерите" имат само една победа. Тя дойде през есента на 2020 г. с 2:1. В останалите случаи Интер се наложи 6 пъти, равенствата са 4. По-рано през сезона "Дерби дела Мадонина" завърши 1:1, като и двата отбора, особено "нерадзурите", изпуснаха отлични шансове да спечелят.

В Испания един срещу друг се изправят Барселона и Атлетико Мадрид. Луис Суарес за първи път се завръща на "Камп Ноу" като съперник, след като напусна каталунците. През миналия сезон той не игра във въпросния мач заради коронавирус, но сега Диего Симеоне ще може да разчита на него. Ако доскоро този мач беше директна битка за титлата, сега се очертава като сблъсък за място в Топ 4. В момента столичани заемат заветната позиция с точка повече от хората на Шави Ернандес.

Барса няма победа над "дюшекчиите" в 5 поредни мача във всички турнири – 3 загуби и 2 равенства, а Атлетико започна да се представя стабилно и на "Камп Ноу" – 2 последователни ремита. Но мадридчани не са печелили на този стадион от февруари 2006 г., когато се наложиха с 3:1. В останалите случаи домакините имат 13 победи, равенствата са 8.

В Германия е време за два ключови мача. Байерн Мюнхен приема РБ Лайпциг, който се бори за участие в Шампионска лига през следващия сезон. "Биковете" не допуснаха да бъдат победени в последните си две визити на "Алианц Арена" – 0:0 и 3:3, като при второто реми за първи път в историята си вкараха гол на този стадион. Преди това баварците бяха постигнали три чисти победи – 3:0, 2:0 и 1:0.

В другото дерби Борусия Дортмунд приема Байер Леверкузен. Двата отбора заемат съответно 2-ро и 3-то място, като рурците нямат право на грешка, защото изостават на 6 точки от Байерн. "Жълто-черните" и "Аспирините" редовно си вкарват много голове, като в последните 10 срещи помежду им са паднали общо 50 попадения! Но гостите имат шест поредни загуби на "Сигнал Идуна Парк", сред които едно с 2:6 и две с по 0:4.

Най-интересните мачове за седмицата:

Италия, Серия "А", 24-ти кръг

Събота от 16.00 часа:
Рома – Дженоа

От 19.00 часа:
Интер – Милан

Неделя от 21.45 часа:
Ювентус – Верона

Испания, Ла Лига, 23-ти кръг

Неделя от 17.15 часа:
Барселона – Атлетико Мадрид

От 22.00 часа:
Реал Мадрид – Гранада

Германия, Бундеслига, 21-ви кръг

Събота от 19.00 часа:
Байерн Мюнхен – РБ Лайпциг

Неделя от 16.30 часа:
Борусия Дортмунд – Байер Леверкузен

Англия, ФА Къп, 1/16-финали

Петък от 22.00 часа:
Манчестър Юнайтед – Мидълзбро 

Събота от 14.30 часа:
Челси – Плимут

От 17.00 часа:
Манчестър Сити – Фулъм

Неделя от 14.00 часа:
Ливърпул – Кардиф

Световни квалификации, Южна Америка, 16-ти кръг

Сряда от 01.30 часа:
Аржентина – Колумбия

От 02.30 часа:
Бразилия – Парагвай

Купа на Африка, 1/2-финали

Сряда от 21.00 часа:
Брукина Фасо – Сенегал

Четвъртък от 21.00 часа:
Камерун – Египет

Финал: Неделя от 21.00 часа   

Снимка: БГНЕС