Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Шампионска лига продължава с пълна сила. Тази седмица е ред на втората порция 1/8-финални мачове. Най-интригуващият безспорно е между Атлетико Мадрид и Манчестър Юнайтед. И двата отбора се представят колебливо в първенствата си и не могат да постигнат първоначално поставените си цели. И това прави сблъсъка на "Уанда Метрополитано" още по-интересен, защото ще хвърлят всички сили в турнира на богатите.

Голямата надежда на "Червените дяволи" е свързана с Кристиано Роналдо. Петкратният носител на Златната топка буквално ще плува в свои води в срещата. Всеизвестно е, че той е голмайстор №1 в историята на Шампионска лига. За капак, "дюшекчиите" са любимият му съперник. Срещу никой друг отбор Роналдо няма повече голове – 25 и 9 асистенции в 35 мача.

Нещо повече – Кристиано има и два знаменити хеттрика срещу мадридчани в надпреварата, които се оказват и решаващи. Първият е с екипа на Реал Мадрид при 3:0 в първи 1/2-финален мач, впоследствие "Кралете" вдигнаха и Ушатата. Вторият е с Ювентус в 1/8-финален реванш. Резултатът отново беше 3:0 и "бианконерите" се класираха напред след загуба с 0:2 в първия двубой. Общо в ШЛ португалецът има 7 попадения и 2 асистенции в 10 мача срещу Атлетико.

Друг от мачовете противопоставя Виляреал и Ювентус. Двата отбора за първи път ще се изправят един срещу друг в турнира и шансовете са определяни 50 на 50, въпреки че "бианконерите" имат далеч по-голяма история. Но миналия сезон "Жълтата подводница" спечели Лига Европа, докато торинци определено не се представят на ниво през последните години. Сега надеждата на Юве е свързана с новото попълнение Душан Влахович, за когото това ще е дебют в Шампионска лига.

Опитът определено е на страната на "Старата госпожа". За италианците това е осмо поредно участие във фазата на елиминациите, докато за испанците това е трето участие на 1/8-финали и първо от 13 години насам. В исторически план Юве има цели 75 мача срещу отбори от тази страна. Балансът на "черно-белите" е положителен: 31 победи, 17 равенства и 27 загуби. Последното гостуване в Испания беше миналия сезон, когато Барселона беше сразен с 0:3 насред "Камп Ноу".

В Англия ще се разиграва първият трофей за годината. Челси и Ливърпул излизат един срещу друг на финала за Карабо Къп. Това е трофей, който последните 4 години неизменно беше печелен от Манчестър Сити, но сега ще има нов първенец. Шампионът на Европа определено не се намира във върхова форма, но това едва ли има значение, когато става въпрос за финали.

През този сезон двата отбора вече играха помежду си и направиха зрелищно 2:2 на "Стамфорд Бридж", като домакините пропуснаха да спечелят, въпреки че изоставаха с 0:2. За последно Челси и Ливърпул излязоха в пряк спор за трофей през 2019 г. и мърсисайдци се наложиха с 3:2 след продължения, за да спечелят Суперкупата на Европа. През 2012 г. Челси надделя над "червените" с 2:1 на финала за ФА Къп. За Купата на Лигата или Карабо Къп, двата отбор са играли един път на финал помежду си. Това стана през 2005 г. и лондончани спечелиха драматично с 3:2 след продължения. Сега Ливърпул ще търси рекорден 9-ти трофей, с което отново да изпревари Сити, който е с 8.
 

Най-интересните мачове за седмицата:

Шампионска лига, 1/8-финали, първи мачове

Вторник от 22.00 часа:
Челси – Лил
Виляреал – Ювентус

Сряда от 22.00 часа:
Атлетико Мадрид – Манчестър Юнайтед
Бенфика – Аякс 

Лига Европа, 1/16-финали, реванши 

Четвъртък от 19.45 часа:
Динамо Загреб – Севиля (1:3)
Лацио – Порто (1:2)
Олимпиакос – Аталанта (1:2)

От 22.00 часа:
Наполи – Барселона (1:1)
Глазгоу Рейнджърс – Борусия Дортмунд (4:2)

Англия, Висша лига, 19-ти кръг

Сряда от 21.45 часа:
Ливърпул – Лийдс Юнайтед

Англия, Висша лига, 20-ти кръг

Четвъртък от 21.45 часа:
Арсенал – Уулвърхемптън

Англия, Висша лига, 27-ми кръг

Събота от 17.00 часа:
Манчестър Юн – Уотфорд

От 19.30 часа:
Евертън – Манчестър Сити

Англия, Карабао Къп, финал

Неделя от 18.30 часа:
Челси – Ливърпул

Италия, Серия "А", 27-ми кръг

Петък от 19.45 часа:
Милан – Удинезе

От 22.00 часа:
Дженоа – Интер

Събота от 19.00 часа:
Емполи – Удинезе

Неделя от 19.00 часа:
Специя – Рома

Испания, Ла Лига, 26-ти кръг

Събота от 19.30 часа:
Райо Валекано – Реал Мадрид

От 22.00 часа:
Атлетико Мадрид – Селта

Неделя от 22.00 часа:
Барселона – Атлетик Билбао

Германия, Бундеслига, 24-ти кръг

Събота от 19.30 часа:
Айнтрахт Франкфурт – Байерн Мюнхен

Неделя от 18.30 часа:
Аугсбург – Борусия Дортмунд

България, efbet Лига, 21-ви кръг

Петък от 15.00 часа:
Локомотив Пловдив – Царско село

От 17.30 часа:
ЦСКА – Ботев Враца 

Събота от 12.30 часа:
Берое – Ботев Пловдив

От 15.00 часа:
ЦСКА 1948 – Левски

От 17.30 часа:
Лудогорец – Славия 

Неделя от 15.15 часа:
Локомотив София – Черно море

Понеделник от 17.30 часа:
Пирин – Арда        

Снимка: БГНЕС