Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Всички големи първенства се подновяват през тази седмица, а заедно с тях и част от Купите. В Англия в рамките на няколко дни два пъти ще видим Челси срещу Манчестър Сити.

Колосите първо се изправят един срещу друг в сблъсък за Висшата лига. Той е много важен и за двата отбора, защото лондончани рискуват сериозно да изостанат от Топ 4, докато "Гражданите" са на 7 точки зад лидера Арсенал. Сити спечели последните си две гостувания на "Стамфорд Бридж" за първенство – 1:0 и 3:1, а за последните 7 дербита в столицата има 4 победи и 3 загуби.

После отборите ще се изправят помежду си и на "Етихад", но за ФА Къп. По-рано през сезона хората на Пеп Гуардиола вече елиминираха "сините" от Карабао Къп след домакински успех с 2:0. Челси определено играе трудно на този стадион и има само 1 победа в последните си 6 мача на него във всички турнири, плюс 5 поражения.

Във Висшата лига има още един много интересен дуел. Арсенал приема Нюкасъл, който е на 2-ро място и не крие, че мечтае за изненадваща титла, колкото и трудно да изглежда това. И двата отбора се намират в превъзходна форма, след като "Топчиите" са в серия от 5 поредни победи в първенството, а "Свраките" не са губили в 12 поредни срещи – 8 победи и 4 равенства. За последно Нюкасъл падна във Висшата лига на 31 август с 1:2 от Ливърпул на "Анфийлд" с гол на Фабио Карвальо в 98-ата минута. Това е и единственото поражение на "черно-белите" през шампионата.

В Испания мадридските Реал и Атлетико, както и Барселона, имат мачове срещу отбори от долните дивизии за Купата на Краля, след което идват тежките изпитания. "Кралете" гостуват на Виляреал и ще гонят първа победа над този съперник от сезон 2020/21, след като през миналия и двата мача завършиха 0:0. Но Реал няма успех в дома на "Жълтата подводница" от 5 поредни двубоя – всички завършиха наравно.

От своя страна Атлетико приема Барса, който в последния ден от старата година се издъни на "Камп Ноу" срещу Еспаньол – 1:1, и сега дели върха с Реал по 38 т. "Дюшекчиите" изостават с цели 11 пункта от лидерите и преследват задължителна победа над Роберт Левандовски и компания. Статистиката е на тяхна страна, след като мадридчани спечелиха последните си две домакинства на Барса – 1:0 и 2:0 през миналия сезон. 

В Италия също предстоят големи дербита. В междинния кръг Интер е домакин на лидера Наполи, който е единственият отбор на Топ 5 на първенствата в Европа без загуба. Южняците са убедителен лидер с 13 победи и 2 равенства след 15 кръга, но играят трудно на "Джузепе Меаца" срещу "синьо-черните". "Нерадзурите" спечелиха последните си 4 домакинства в калчото срещу този опонент и сега се надяват на същото, за да скъсят пасива си от Наполи, който в момента е 11 пункта.

В края на седмицата Милан приема Рома в друга класика от Ботуша. Цел минимум пред хората на Жозе Моуриньо е Топ 4, но те са без победа в 3 поредни мача и изостанаха от конкурентите си. Това притиска "Вълците" до стената преди дербито на "Сан Сиро". Но "росонерите" спечелиха последните си 3 от 4 домакинства на римляните, един от мачовете завърши 3:3.

Не е ясно в каква форма ще са повечето отбори в Италия и Испания след края на Мондиал 2022, което прави мачовете още по-вълнуващи. 

Най-интересните мачове за седмицата:

Англия, Висша лига, 19-ти кръг

Днес от 21.45 часа:
Арсенал – Нюкасъл

От 22.00 часа:
Манчестър Юн – Борнемут

Четвъртък от 22.00 часа:
Челси – Манчестър Сити

Англия, ФА Къп, 1/32-финали

Петък от 22.00 часа:
Манчестър Юн – Евертън

Събота от 22.00 часа:
Ливърпул – Уулвърхямптън 

Неделя от 18.30 часа:
Манчестър Сити – Челси

Понеделник от 22.00 часа:
Оксфорд – Арсенал 

Испания, Купа на Краля, 1/16-финали

Днес от 22.00 часа:
Касереньо – Реал Мадрид

Утре от 21.00 часа:
Овиедо – Атлетико Мадрид    
Интерсити – Барселона

Испания, Ла Лига, 16-ти кръг

Събота от 17.15 часа:
Виляреал – Реал Мадрид

Неделя от 22.00 часа:
Атлетико Мадрид – Барселона

Италия, Серия "А", 16-ти кръг

Утре от 13.30 часа:
Салернитана – Милан

От 17.30 часа:
Рома – Болоня

От 19.30 часа:
Кремонезе – Ювентус

От 21.45 часа:
Интер – Наполи

Италия, Серия "А", 17-ти кръг

Събота от 19.00 часа:
Ювентус – Удинезе

От 21.45 часа:
Монца – Интер

Неделя от 21.45 часа:
Милан – Рома

Снимки: БГНЕС, колаж: Gol.bg