Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Един от най-дългоочакваните моменти във футболния сезон настъпи – Шампионска лига се завръща с най-интересната си фаза, тази на директните елиминации. Тази седмица ще се изиграят четири от осемте първи 1/8-финала и погледите са насочени към един сблъсък, между ПСЖ и Байерн Мюнхен.

И двата отбора не се намират в оптимална форма и имат контузени футболисти. Парижани загубиха четири пъти през 2023 г. и се насочват към баварците на фона на две последователни поражения за първи път от 11 месеца насам. Треньорът Кристоф Галтие призна, че е притеснен, защото аут е Килиан Мбапе, с проблеми са Лео Меси и Марко Верати. Добрата новина за французите е, че на Неймар му върви срещу германския колос – 4 гола и 3 асистенции в 7 мача срещу тях.

След 3 поредни равенства в Бундеслигата, Байерн започна да се надига с 3 поредни победи във всички турнири, но аут за срещата са Мануел Нойер и Садио Мане. Що се отнася до директните мачове, няма много отбори в Шампионска лига, които да се познават по-добре. Това ще е 6-ти мач помежду им в турнира за последните шест години – 2 победи за ПСЖ, 3 за Байерн. Но баварците са безпощадни на 1/8-финалите в турнира – oтборът не е губил мач като гост в тази фаза повече от десетилетие (6 победи, 4 равенства).

Но ще бледнее ли Шампионска лига пред Лига Европа и Висшата лига? Във втория по-сила клубен турнира гвоздеят от 1/16-финалите е между Барселона и Манчестър Юнайтед. Първият мач, достоен за финал в ШЛ, ще се играе на "Камп Ноу". Каталунците влизат в него в серия от 8 поредни победи във всички турнири, в които допуснаха едва 2 гола. Барса няма загуба от 14 поредни срещи, като за последно падна от Байерн. Под ръководството на Ерик тен Хаг "Червените дяволи" също набират скорост и в последните 17 двубоя във всички турнири имат само 1 поражение – 2:3 от Арсенал с допуснат гол в последните минути на дербито в Лондон. За последно двата отбора играха помежду си на 1/4-финалите в Шампионска лига през 2019 г. и Барса продължи напред след две победи – 1:0 и 3:0. Но сега силите са доста изравнени и може да се случи всичко.

Във Висшата лига един срещу друг се изправят борещите се за титлата Арсенал и Манчестър Сити. "Топчиите" имат 3 точки аванс на върха и мач по-малко. Един срещу друг се изправят чиракът Микел Артета срещу майстора Пеп Гуардиола. Това е може би най-дългоочакваният сблъсък през сезона в Англия, но лондончани влизат в него в колеблива форма от равенство и загуба, нещо което им се случва за първи път през шампионата в два последователни мача.

Но "Гражданите" загубиха последните си 3 гостувания във всички турнири, а Арсенал падна в последните си 8 двубоя, когато се изправя срещу действащ шампион на Англия. В това число, разбира се влиза и Сити, който е в серия от 10 поредни успеха над столичани в първенството и не е губил от тях от 13 срещи насам. Също така гостите надделяха в последните си 5 визити на "Емиретс", но през този сезон Арсенал е много по-силен от последните години и тази статистика едва ли ще има значение по време на дербито.

Най-интересните мачове за седмицата:

Шампионска лига, 1/8-финали, първи мачове

Днес от 22.00 часа:
Милан – Тотнъм
ПСЖ – Байерн Мюнхен

Утре от 22.00 часа:
Брюж – Бенфика
Борусия Дортмунд – Челси

Лига Европа, 1/16-финали, първи мачове

В четвъртък от 19.45 часа:
Барселона – Манчестър Юнайтед
Залцбург – Рома

От 22.00 часа:
Ювентус – Нант
Севиля – ПСВ Айндховен    

Лига на конференциите, 1/16-финали, първи мачове

Четвъртък от 22.00 часа:
Лудогорец – Андерлехт

Англия, Висша лига, 12-ти кръг

Сряда от 21.30 часа:
Арсенал – Манчестър Сити

Англия, Висша лига, 24-ти кръг

Събота от 14.30 часа:
Астън Вила – Арсенал

От 17.00 часа:
Челси – Саутхямптън
Нотингам – Манчестър Сити

От 19.30 часа:
Нюкасъл – Ливърпул

Неделя от 16.00 часа:
Манчестър Юн – Лестър

От 18.30 часа:
Тотнъм – Уест Хям

Испания, Ла Лига, 21-ви кръг

Сряда от 22.00 часа:
Реал Мадрид – Елче

Испания, Ла Лига, 22-ри кръг

Събота от 22.00 часа:
Осасуна – Реал Мадрид

Неделя от 19.30 часа:
Атлетико Мадрид – Атлетик Билбао

От 22.00 часа:
Барселона – Кадис

Италия, Серия "А", 23-ти кръг

Петък от 21.45 часа:
Сасуоло – Наполи

Събота от 19.00 часа:
Монца – Милан

От 21.45 часа:
Интер – Удинезе

Неделя от 19.00 часа:
Специя – Ювентус  

От 21.45 часа:
Рома – Верона

Германия, Бундеслига, 21-ви кръг

Събота от 16.30 часа:
Борусия Мьонхенгладбах – Байерн Мюнхен

Неделя от 18.30 часа:
Борусия Дортмунд – Херта Берлин

България, efbet Лига, 20-ти кръг

Петък от 17.30 часа:
Арда – Локомотив Пловдив

Събота от 12.30 часа:
Локомотив София – Септември

От 15.00 часа:
Черно море – Берое

От 17.30 часа:
ЦСКА – Ботев Пловдив

Неделя от 12.45 часа:
Ботев Враца – ЦСКА 1948

От 15.15 часа:
Пирин – Левски 

От 17.45 часа:
Лудогорец – Славия

Понеделник от 14.30 часа:
Хебър – Спартак Варна

Снимка: БГНЕС