Мачовете Байерн Мюнхен – Реал Мадрид са определяни като "Европейското класико", защото това са двата най-успешни клуба в КЕШ/ШЛ и е най-често срещаният сблъсък в турнира – 26 пъти. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

  • Топ 5 на най-скъпите футболисти на Байерн в момента: 
Име Позиция Цена
1.Хари Кейн нападател  110 млн. евро
2.Джамал Мусиала атакуващ халф 110 млн. евро
3.Лерой Сане крило 70 млн. евро
4.Кингсли Коман крило 65 млн. евро
5.Матайс де Лихт защитник 65 млн. евро
Обща цена на Байерн   929,45 млн. евро

 

"Статистиката е красноречива – 11 победи за германците, 12 за испанците при 3 равенства. "Белият балет" успя да вземе лек превес в последните години, но именно заради огромната конкуренция, феновете им често наричат баварците "Черния звяр". Клубовете са най-успешни и в своите страни – 70 трофея за Реал на национално ниво, при 69 за Байерн. Мюнхенци имат общи 14 международни трофея, включително 6 КЕШ/ШЛ, с колкото е и Ливърпул. Единствено мадридчани имат повече – рекордните 14! Историята помни легендарни сблъсъци между двата отбора, но интересен факт е, че Байерн и Реал никога не са играли финал помежду си, въпреки че винаги са сред големите фаворити в Шампионска лига", каза Коларов.

  • Топ 5 на най-скъпите футболисти на Реал Мадрид в момента: 
Име Позиция Цена
1.Джуд Белингам  атакуващ халф 180 млн. евро
2.Винисиус Жуниор крило 150 млн. евро
3.Федерико Валверде халф 100 млн. евро
4.Родриго крило  100 млн. евро
5.Орелиан Чуамени халф 90 млн. евро
Обща цена на Реал Мадрид   1,04 млрд. евро


Но когато говорим за клубове от толкова висок ранг, няма как да бъде подмината и финансовата тема. "В момента Реал има малко по-скъп отбор – малко над милиард евро, докато съставът на Байерн е оценен на почти 930 млн. евро. Разликата идва от голямата сензация на сезона Джуд Белингам. Английският национал се представя превъзходно в първия си сезон с белия екип – 21 гола и 10 асистенции в 36 мача във всички турнири. И неслучайно увечели цената си на 180 млн. евро. Най-скъпите футболисти на "Алианц Арена" са Хари Кейн и Джамал Мусиала – по 110 млн. евро", добави Коларов. 

Вижте видео с целия разговор. В него гостът говори още за "Европейското класико", както и за още интересни теми. 

Снимка: БГНЕС