Министър-председателят на Албания е открил банкова сметка, в която феновете на футбола в страната са призовани всеки да внесе символична лепта, за да бъде платена глобата, която ФИФА наложи на двама швейцарски национали от албански произход.

"Не се страхувайте от Орела" е името на сметката, която е открита в Райффайзен банк днес от министър-председателя на балканската страна Еди Рама, призовавайки албанските да платят абсурдната глоба на Гранит Джака и Джердан Шакири.

Джака и Шакири имитираха двуглавия албански орел, който е на знамето на тяхната етническа родина, след като и двамата се разписаха във вратата на Сърбия за крайното 2:1. Макар и етнически албанци, и двамата са с произход от Косово, което през 2008-а година се отдели от Сърбия и обяви независимост. Тази държава обаче не е призната от целия свят.

Двамата футболисти са наказани с глоби от по 10 000 швейцарски франка за неспортсменско поведение, а двамата са предупредени, че може да получат и по два мача наказания при нова провокация на публиката на противника.

Рама също така написа във фейсбук-профила си, че се надява хората бързо да съберат парите за двама спортисти, които са донесли много радост на Албания. И е истина, че призивът му намери бърза реакция. Сметките са почти пълни от дарения от албанци, които живеят в Европа и печелят добри пари.