„Скуадра адзура“ ще се вихри на eвропейското по футбол под ритъма на рокендрола. Защото цялата подготовка на италианските национали в базата им Коверчано край Флоренция е преминала под звуците на 40 рок-парчета, подбрани от треньора Роберто Манчини.

Сред тях се открояват цели четири култови хита на групата „Queen“ - “We Will Rock You”, “One Vision”, “I Want It All” и “Another One Bites the Dust”. В плейлистата на наставника следват „Smoke on the Water“ на „Deep Purple“, „Jump“ на „Van Halen“, „Run for Cover“ на „Killers“, „Highway to Hell“ на „AC/DC“, „It's Only Rock and Roll but I Like it“ на „Rolling Stones“ и т.н.

Като според италианските спортни журналисти Манчини е искал не само да оживи с рок-музика доста скучните тренировки в Коверчано, но и да настрои „адзурите“ на бърз, завладяващ и всепобеждаващ ритъм, с който те да стигнат до финала на лондонския „Уембли“ на 11 юли, пише "Монитор".

Другата хватка, на която наставникът е заложил в името на успеха на започващата утре в Рим с мача Италия – Турция надпревара, футболното пишещо братство на Апенините нарече... бункер. Не познатото „катиначо“, не „катинар“, тоест плътна защита, „приключваща“ инициативата на противниковите нападатели в плътни индивидуални двубои, а изграждането на истински жив непробиваем бункер.

Неговите носещи постаменти ще бъдат младият, но вече прочут вратар Джанлуиджи Донарума от „Милан“, който вече е на път към френския „Пари Сен Жермен“, както и старите вълци-бранители от „Ювентус“ Леонардо Бонучи и Джорджо Киелини.

Надеждите на Роберто Манчини са това трио, подпомогнато от полузащитниците Алесандро Флоренци и новоизлюпената надежда Алесандро Бастони, да бъде пак бункерът, който не позволи топката да навести вратата на „скуадра адзура“ по време на десетте й контролни срещи преди европейското.

И усмивки, усмивки на поразия е заповядал Манчини на „адзурите“, които те да раздават щедро и на противниковите играчи, и на зрителите, и на телевизионните камери. Защото според известния треньор и някога страхотно класен футболист, усмивката е в състояние да разоръжи и най-злонамерения бранител, като в същото време да спечели симпатиите и подкрепата на милиони фенове.

Като да се усмихват радостно винаги и навсякъде по терена са призвани най-вече полузащитниците и нападателите, които обикновено творят красотата на футболната игра. За мача с Турция това би трябвало да бъдат халфовете Никола Барела, Мануел Локатели и Лоренцо Пелегрини, който може да премине и в атакуващата четворка.

Тоест при тези, които трябва да забиват голове, пак с усмивка - Чиро Имобиле, Доменико Берарди, Федерико Бернардески и най-вече последната „експлозия“ на „калчото“ – едва навършилият 21 г. Джакомо Распрадори.

Иначе футболните оракули на Апенините не гадаят под звуците на каква музика са се подготвяли турските национали за утрешния си мач с италианците – маане, кючек, а защо не и хард-рок?!