Италия се класира за 1/2-финалите на Евро 2020, след като победи с 2:1 един от големите фаворити в турнира Белгия.

Двата отбора изиграха страхотен мач на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен, който беше изпълнен с напечени моменти. "Адзурите" поведоха в 31-ата минута чрез Николо Барела, а в 44-ата Лоренцо Инсиние се разписа за 2:0.

Проследете развоя на мача по минути тук

Секунди по-късно Ромелу Лукаку намали изоставането на "червените дяволи" от дузпа, но след почивката нямаше повече попадения, въпреки че и двата отбора имаха добри шансове. Роберто Манчини обаче получи и лоша новина, след като най-добрият футболист на отбора му на шампионата на Стария континент - Леонардо Спинацола, получи контузия и напусна на носилка.

В спор за място на финала Италия ще се изправи срещу Испания на стадион "Уембли" в Лондон. Сблъсъкът е насрочен за 6 юли, вторник.


Кевин де Бройне започна титуляр за "червените дяволи", въпреки че не беше готов на 100%. Еден Азар остана на пейката, а мястото му зае 19-годишният нападател на Рен Жереми Доку. Голмайсторът Ромелу Лукаку поведе атаката, Дрис Мертенс остана резерва.

За Италия след травма се завърна капитанът Джорджо Киелини. За първи път титуляр на Евро 2020 започна Федерико Киеза. При победата с 2:1 над Австрия на 1/8-финалите след продължения футболистът на Ювентус се отчете с гол и асистенция и измести Доменико Берарди. 

Отборите излязоха един срещу друг само с победи до момента на шампионата на Стария континент и с по едва един допуснат гол във вратите си. За Белгия това се случи при обрата с 2:1 над Дания в Копенхаген.

И високите очаквания се оправдаха. Първото полувреме в Мюнхен беше изключително зрелищно и за феновете нямаше време за глътка въздух. Още в самото начало Белгия създаде добра възможност, но Джанлуиджи Донарума спря Ромелу Лукаку.

После гол на Леонардо Бонучи беше правилно отменен за засада, а "червените дяволи" разчитаха на бързи контри, които определено създаваха сериозни трудности на опитната италианска защита. Точно при такива ситуации Донарума на два пъти обра овациите.

Вратарят първо изби с една ръка страхотен удар на Кевин де Бройне, а после спря и Лукаку, който се опита да го преодолее с техничен изстрел по земя. 

Така се стигна до 31-ата минута, когато Италия поведе. "Адзурите" изпълниха бърз фаул, което обърка защитата на Белгия. "Червените дяволи" все пак отнеха топката, но веднага я загубиха. Тя попадна в Марко Верати, който без забавяне изведе Николо Барела. И той с шут между трима противници не остави шансове на Тибо Куртоа за 1:0!

Но това далеч не беше всичко и голямото шоу тепърва предстоеше. В 44-ата минута Лоренцо Инсиние преодоля Юри Тилеманс с финт с тяло, след което с фамозен удар матира Куртоа за 2:0!

Белгия обаче бързо се върна в мача. В ответната атака Джовани ди Лоренцо спъна в наказателното поле Жереми Доку и главният съдия Славко Винчич от Словения отсъди дузпа. Зад топката застана Лукаку, който с удар в средата на вратата намали изоставането на "червените дяволи" на 1:2!

Второто полувреме беше малко по-спокойно и в началото му Италия демонстрира страхотен контрол над топката в половината на Белгия с къси и бързи разигравания. Но в 61-ата минута "адзурите" оцеляха след поредна контра като по учебник на белгийците.

При нея Доку пусна къс пас към Де Бройне, който проби. Последва  подаване точно пред вратата, където Лукаку засече, но Леонардо Спинацола спаси сигурен гол. Топката се върна в нападателя, но този път гредата го лиши от гол!

После Спинацола и Инсиние изпуснаха добри възможности за Италия, а в 84-ата минута Доку развинти защитата на "адзурите" и шутира мощно, но над вратата. До края не падна нов гол и хората на Роберто Манчини се класираха за 1/2-финалите.

Белгия – Италия 1:2 

Голмайстори: 0:1 Барела (31), 0:2 Инсиние (44), 1:2 Лукаку (45-д)

Белгия: Куртоа, Алдервейрелд, Вермален, Вертонген, Мюние, Тилеманс, Витсел, Т. Азар,  Доку, Де Бройне, Лукаку
Селекционер: Роберто Мартинес

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Киелини, Бонучи, Спинацола, Верати, Жоржиньо, Барела, Киеза, Имобиле, Инсиние
Селекционер: Роберто Манчини

Ст.: "Алианц Арена", Мюнхен
Съдия: Славко Винчич (Словения)
Жълти картони: Тилеманс (Белгия); Верати, Берарди (Италия)

Снимка: БГНЕС