Сблъсъците между Испания и Италия са класика. Такъв ще бъде и предстоящият полуфинал на Евро 2020 на "Уембли" в Лондон (вторник от 22:00 часа). Ла Роха и адзурите излизат един срещу друг на четвърто поредно европейско първенство. През 2008-а във Виена дузпите разбиха вечната стена на четвъртфиналите за Испания. След 0:0 тогава Касияс спаси ударите на Де Роси и Ди Натале, а по-късно фуриите триумфираха с титлата под ръководството на Луис Арагонес.

На Евро 2012 отборите се срещнаха два пъти. Направиха 1:1 в груповата фаза, но на финала Ла Роха бе безпощадна с 4:0 (голове на Силва, Алба, Торес и Мата). Финалното докосване на един неповторим цикъл. Шампионски и славен!

Положителни спомени, които скриват негативните... На Евро 2016 във Франция Киелини и Пеле изпратиха Испания у дома във втория кръг (след 2:0). Кошмар имаше и на четвъртфиналите на Мондиал 1994, припомня "Тема спорт". Тогава адзурите спечелиха с 2:1 (голове на Дино и Роберто Баджо), а Тасоти окървави с лакът лицето на Луис Енрике. Протестите, счупеният нос и сълзите на испанеца, който в момента е национален селекционер, са част от черната история на Ла Роха. Е, сега на полуфиналите на "Уембли" предстои да бъде написана нова глава...

Общо Испания и Италия са се срещали 37 пъти, разменяйки си по 11 победи (плюс 15 равенства). Успехите на адзурите от 1994 г. насам обаче са само... 2.

Снимка: БГНЕС