Италианският капитан Джорджо Киелини стана герой на Евро 2020. Не само заради невероятната си игра в защита и лидерските качества. 

Преди решителната дузпа на Сака за Англия на финала срещу италианския тим по-внимателни фенове забелязаха, че той изкрещя нещо по адрес на английския национал, който се готвеше да изпълни последната пета дузпа за "Трите лъва". 

В Аржентина разгадаха мистерията какво точно е казал Киелини. Той потвръди: "Да, използвах проклятието Кирикочо". Кирикочо е фамилията на известен фен на аржентинския Естудиантес. Той присъства на всяка тренировка на любимия си тим в началото на 80-те години, а когато се появи на игрището, винаги някой играч се контузва. 

Треньорът Карлос Билардо забелязва това и решава през следващия сезон да го назначи на работа с цел да посреща феновете на гостите на стадиона. И това сработва, защото Естудиантес става шампион, като губи само веднъж у дома. А това е единственият случай, в който Кирикочо не е на стадиона, пише "Труд". 

Това се превръща в легенда в Аржентина и цяла Южна Америка, като много пъти фенове или самите играчи крещят "Кирикочо" в ключови моменти, за да предизвикат пропуск на свой противник. 

Проклятието става популярно и в Испания, а Жоан Капдевиля дори призна, че по време на финала на Мондиал 2010 изкрещява Кирикочо, когато Ариен Робен излиза сам срещу вратаря и пропуска, а Испания става шампион.