Нидерландия проби до елиминациите на голям турнир за първи път от Мондиал 2014. Оранжевите записаха 3 победи в група С и феновете се обнадеждиха. На осминафинала в неделя съперник ще е някой от завършилите на трето място от група D или F. След започналото възраждане на националния отбор при Роналд Куман началото при Франк де Бур известно време беше мъчително болезнено. Той започна чудесно треньорската си кариера в Аякс, като взе четири поредни титли в Ередивизие, но играта на амстердамци стана все по-скучна. Победите над Барселона и Манчестър Юнайтед бяха заменени от редовни издънки в евротурнирите, а след това Де Бур се провали в Интер, Кристъл Палас и дори Атланта Юнайтед, по това време настоящ шампион на МЛС.

В националния отбор всичко също започна доста бледо - с четири мача без победа, а в квалификациите за Мондиал 2022 през март катастрофира с 2:4 срещу Турция. Колкото и да е странно, де Бур подготви нахакан и тактически гъвкав отбор за европейското първенство, опитвайки се да прикрие максимално очевидните проблеми в центъра на отбраната поради отсъствието на Върджил ван Дайк. Така че дори завръщането на възстановения Матайс де Лихт не го принуди да изостави формацията с трима централни защитници.

Очевиден плюс на тази схема, която в Холандия заради фанатично придържане към 4-3-3 не се приема от мнозина, са развързаните ръце на халфбековете. В първия мач срещу Украйна (3:2) Дензел Думфрис буквално разкъса съперниците. Във втория срещу Австрия десният бек на ПСВ Айндховен принуди новото попълнение на Реал Мадрид Дейвид Алаба да го фаулира за дузпа, която Мемфис Депай превърна в гол. И накрая Думфрис беше този, който премахна всички въпросителни относно крайния изход на мача, завършвайки точно комбинация с Депай и Дониел Мален. Дензел реализира като типично крило и даде сериозна заявка да е едно от откритията на Евро 2020.

Цялата игра на Нидерландия се трансформира заради активността на крайните защитници. Просто Дъмфрис засенчва Патрик ван Аанхолт на отсрещния фланг, макар че футболистът на Кристъл Палас също се справя добре. Всичко това позволява на оранжевите да създават достатъчно опасности пред вратата на съперниците, а с отбелязаните 8 гола са най-резултатният тим до момента.

Внимание заслужава и безапелационно вкараната дузпа от Депай на фона на епидемията от пропуски – цели 4 от 6 опита. Между другото новото попълнение на Барселона от началото на годината има впечатляващите 7 гола и 4 асистенции в националния отбор. Това няма как да не радва Де Бур, а и Куман, който скоро ще го посрещне на „Ноу Камп“. Междувременно Депай се превърна в 21-ият нидерландец, носил екипа на блаугранас. Цифрата можеше да бъде и 22, ако дългите преговори с Джорджиньо Вайналдум не се бяха провалили и халфът подписа с ПСЖ. Със сигурност няма да отнеме много време на Куман да интегрира досегашния футболист на Лион, тъй като разбирателството му с Френки де Йонг в националния отбор е почти телепатично.

Трудолюбивият Мартен де Роон перфектно циментира централната ос, около която е изградена цялата система на оранжевите. В офанзивен план забележките са минимални, единствено защитата проявява известни колебания, но със завръщането на Де Лихт нещата си идват по местата. Проблемът е на вратарския пост, където 38-годишният Маартен Стекеленбург внезапно се озова титуляр, след като Яспер Силесен бе диагностициран с коронавирус.
След бронзовите медали на Мондиал 2014 оранжевите пропуснаха Евро 2016 и следващото световно първенство. Убедителното преодоляване на групата дава допълнителна увереност на оранжевите, които се завърнаха в голямата игра. И това е страхотна новина.

Dutch news.nl