Франция е новият носител на Лигата на нациите! "Петлите" постигнаха пълен обрат срещу Испания на "Сан Сиро" и се наложиха с 2:1 във финалния сблъсък.

Първото полувреме не предложи интересни ситуации пред двете врати, но след почивката играта се развиваше изключително динамично. Именно през втората част паднаха и трите попадения в срещата днес.

"Ла Фурия" откри резултата в 64-ата минута чрез Микел Оярсабал, но само 120 секунди по-късно Карим Бензема възстанови равенството. В 80-ата минута звездата на французите Килиан Мбапе се оказа на точното място, за да се разпише за крайния успех.

На полуфинала Испания прекъсна впечатляващата серия без загуба на Италия, след като се наложи над европейския шампион с 2:1. Франция пък сътвори впечатляващ обрат срещу Белгия, след като постигна пълен обрат от 0:2 и в крайна сметка триумфира с 3:2.

По този начин световният шампион от 2018 година се превърна във втория носител на титлата в надпреварата, след като първото издание на турнира бе спечелено от Португалия.


В 6-ата минута Карим Бензема бе изведен очи в очи с Унай Симон, но вместо да стреля, нападателят предпочете да лъже стража на испанците и не успя да намери най-доброто развитие на атаката, след като подаването му към Мбапе бе блокирано.

"Ла Фурия" отвърна с удар на Пабло Сарабия, който обаче се оказа твърде слаб, за да затрудни Юго Лорис.

Постепенно символичните домакини започнаха да владеят повече топката, но така и не успяваха да затруднят противниковия вратар.

След като измина половин час игра на "Сан Сиро", Испания изяви претенции за игра с ръка на Жул Кунде в собственото си наказателно поле, но след разглеждане на ситуацията с ВАР, стана ясно, че главният съдия няма основание да посочи бялата точка.

Втората част започна равностойно, като липсваха опасности пред някоя от двете врати до 60-ата минута.

В 64-ата "петлите" организираха светкавична контраатака, при която Карим Бензема изведе Тео Ернандес на върха на атаката. Бранителят стреля от движение, но кълбото разтресе напречната греда на Унай Симон.

Само няколко секунди по-късно Серхио Бускетс намери по страхотен начин Микел Оярсабал, който се откъсна очи в очи с Лорис и хладнокръвно преодоля френския страж с изстрел в долния ляв ъгъл на вратата.

Французите се нуждаеха от 2 минути, за да изравнят резултата. Карим Бензема получи топката на границата на наказателното поле и с техничен удар не остави шансове за намеса на Симон – 1:1.

Малко по-късно Килиан Мбапе опита майсторски да прехвърли стража на "Ла Фурия", но кълбото прелетя над целта.

Именно той попадна в прегръдките на своите съотборници в 80-ата минута. Бързоногият нападател получи топката зад гърба на испанската защита и, останал очи в очи с Унай Симон, стреля под плонжа на вратаря – 1:2. При ситуацията останаха съмнения за засада, но проверка със системата ВАР показа, че попадението е редовно.

В 88-ата минута Оярсабал бе близо до това отново да възстанови паритета на "Сан Сиро" с удар от въздуха и само добрата намеса на Юго Лорис запази резултата непроменен.

В ответната атака Унай Симон също трябваше да отразява изстрел на Килиан Мбапе.

Дълбоко в добавеното време отново Лорис се оказа последна пречка пред гола, след като спаси опасен шут на противников играч.

Испания – Франция 1:2

Голмайстори:

1:0 – Оярсабал 64‘

1:1 – Бензема 66‘

1:2 – Мбапе 80‘

Испания: Симон, Аспиликуета, Гарсия, Лапорт, Алонсо, Гави (Коке – 75‘), Бускетс, Родри, Оярсабал, Сарабия (Пино – 61‘), Торес (Мерино – 84‘)

Франция: Лорис, Павар (Дюбоа – 80‘), Кимпембе, Варан (Упамекано – 42‘), Кунде, Тео Ернандес, Чуамени, Погба, Гризман (Верету – 90+2‘), Мбапе, Бензема