Денят 1-и август за Италия се превърна в легенда. Поводът е историческия  успех на игрите в Токио  на италианските лекоатлети Джанмарко Тамбери и Марсел Джакобс. Те спечелиха златните медали съответно в скока на височина и в спринта на 100 метра – две постижения постигнати  за първи път в италианската лека атлетика на Олимпийски игри.

В рамките на десет минути Италия изпадна в двоен  екстаз. Първо, Джанмарко Тамбери победи  в скока на височина с резултат  2,37, малко след това Марсел Джакобс – първият италианец финалист в олимпийския спринт на 100 метра, спечели златото с европейски рекорд от 9”80. 

И по стечение на обстоятелствата двамата се прегърнаха на пистата. Тамбери носеше за талисман със себе си гипсовата отливка на глезена си от преди 5 години когато не можа да участва в Рио, информира БНР. Скоковете му сега  бяха безгрешни до последната височина, където сгреши наравно със световния  шампион -  катареца Баршим. 

Така двамата, които са и приятели, са заедно олимпийски шампиони. Бащата на Тамбери и негов треньор, едва не припадна на трибуните, майката на роденият в САЩ Джакобс, която е италианка – също у дома си в Италия. Най-бързият човек на света сега е италианецът Марсел Джакобс, израснал от съвсем малък в Италия и не говори английски.