ЕГН-то е само поредица цифри. Думите на Кристиано Роналдо, но важат с пълна сила и за Дани Алвеш. На 38 години защитникът поведе най-накрая и олимпийския отбор на Бразилия, който защити титлата си от Рио де Жанейро с 2:1 над Испания след продължения.

Трофеят в Токио е под №43 в славната кариера на Алвеш. За 20 години футбол бранителят спечели шест пъти титлата в Примера дивисион, пет пъти Кралската купа и пет пъти суперкупата на Испания с екипите на „Севиля“ и „Барселона“. Още три пъти триумфира в Шампионската лига – все като звезда на каталунците (2009, 2011 и 2015 г.).

Когато осемгодишната кариера на Дани Алвеш на „Камп Ноу“ приключи, той отиде в „Ювентус“.  Игра само един сезон за „Старата госпожа“, но взе златен дубъл. Следващата крачка в славната му кариера е „Пари Сен Жермен“. Край Айфеловата кула бранителят вдигна седем купи, две от тях бяха шампионски на Франция. И това въобще не е всичко. Европейската кариера на Дани Алвеш приключи, но завръщането в бразилския „Сао Пауло“ му донесе още една титла, припомня "Труд".

Ветеранът изживя успешна кариера и в националния отбор. За 13 години Дани Алвеш игра 118 пъти за „селесао“ и голямата му болка е, че не стана световен шампион. Вероятно това ще си остане и единствената липса. За Бразилия спечели по два пъти Копа Америка и Купата на конфедерациите.