"Искам да покоря всеки един връх - европейския и световния. Тогава може да се каже, че си легенда в този спорт". Това сподели ексклузивно пред БНТ олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова. Следващата цел на състезателката е Световното първенство по карате през ноември.

Тя и треньорът ѝ Александър Ленков са в спортната зала по карате в Плевен. По думите на шампионката, една от първите ѝ мисли след спечелването на медала в Токио е била да си дойде в залата в родния град и да си спомни за всички емоции и случки през годините.

"Чувството е невероятно, израснала съм тук, направила съм хиляди тренировки, завършила съм спортното училище в Плевен, това е мястото, където се изграждат много шампиони, тук съм изкарала половината си живот, буквално", каза Ивет. 

Според нейния треньор успехът се дължи на многото часове труд и усилена работа.

"Нашата зала е нашата сила. Когато имаме нужда, винаги идваме, винаги се връщаме, тук се зареждаме, тук се родиха нашите мечти", обясни той.

За Ивет Горанова не е лесно да е на върха, особено сега, когато е пример за младото поколение. Според нея младото поколение ще бъде вдъхновено да постигне това, което тя е направила. Тя се обърна към всеки, който тръгва по нейния път:

"Пътят му няма да е лесен, да се подготви за много предизвикателства, много трудни моменти, в които ще иска да се откаже. Това е моментът, в който трябва да се върнеш двойно по-силен и да дадеш не 100, а 150%, за да може всичко да ти се отплати", каза Ивет.

На всички каратисти от своя клуб тя пожела здраве, да тренират изключително много, да са мотивирани, да вярват в мечтите си и да ги следват до последно. По думите ѝ повече деца ще бъдат мотивирани да започнат да спортуват, след като са видели успехите на спортистите ни в Токио.

Според треньора на Ивет Горанова най-трудният момент е бил в последния ден преди състезанието, когато са започнали да се появяват съмнения и страх от загуба.

"Имахме тренировка, където това напрежение се усети. Трябваше да разговаряме, да се успокоим и да повярваме. На следващия ден Ивет беше съвсем друг човек, доминираше над противниците си, заслужено ги надигра и беше шампион", каза Александър Ленков. Ивет заяви, че медалите на другите ни спортисти са я мотивирали още повече.

"Като гледах Антоанета и Тайбе как печелят медалите и как се радват, усетих тяхната позитивна енергия и подкрепа", обясни тя. Дължи увереността си на изключително добрата си подготовка - тактическа, физическа и ментална. Ивет Горанова уточни, че се е чувствала спокойна и подготвена и че е знаела, че ако направи това, което трябва, няма как да ѝ се изплъзне медалът. 

Треньорът ѝ подчерта, че зад достигането на връх, какъвто е олимпийският, стои един огромен екип. Ивет съжалява, че каратето няма да е част от Игрите в Париж през 2024 година, но се надява, че на следващите - през 2028 година - нейният спорт ще се завърне на най-големия спортен форум.

Галерия