Локомотив Пловдив елиминира Словачко драматично след продължения и дузпи в мач-реванш от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. 

Чехите спечелиха с 1:0 в редовното време (1:1 в двата мача след победата на Локо с 1:0 в Пловдив преди седмица) с гола на Властимил Даничек, но по-късно трябваше да страдат, а техният кошмар се казва Илко Пиргов.

В двете продължения не се стигна до нищо съществено и така победителят трябваше логично да бъде определен след изпълнение на дузпи, където Локо спечели с 3:2 и се класира за третия квалификационен кръг (мачовете са на 5 и 12 август) срещу датския Копенхаген.

Тази вечер решаващата дузпа за Локомотив беше реализирана от Бирсент Карагерен, но големият герой за пловдивчани е вратарят Илко Пиргов, спасил първите три изстрела на чехите от бялата точка.


Началото беше доста скучно и домакините бяха по-активни, но така и не можеха да сътворят нещо опасно пред вратата на родния вицешампион, който се защитаваше компактно и спокойно. 

Момчетата на Александър Тунчев отвърнаха чак четвърт час след старта на двубоя, но пробивът на Лукас Салинас отдясно приключи с "пас" към вратаря на противника.

В 26-ата минута Словачко откри резултата след опасна атака. Властимил Даничек беше изпуснат в наказателното поле на Локо и по изкусен начин засече от движение с левачката центрирането отляво.

Последва период, в който домакините имаха видим прилив на енергия, а отбраната на пловдивчани беше изнервена, но все пак успяваше да устои на хаотичния "чешки" натиск. В добавеното време на първата част Илко Пиргов спаси удара на Калабишка.

Десетина минути след подновяването на играта се стигна до нов напечен момент в пеналта на гостуващия тим, но Артур Крачун се намеси в последния възможен момент. Сисилия пробва диагонален шут след час игра и за щастие не успя да намери целта, а след това Пиргов направи феноменално спасяване отблизо срещу Хофман.

В средата на второто полувреме "смърфовете" създадоха най-доброто си положение в мача. Димитър Илиев нанесе много опасен удар с глава и накара вратаря Нгуен да спасява с върха на пръстите си насочената към долния му десен ъгъл топка!

Груба грешка в отбраната на Локо можеше да бъде наказана жестоко двайсетина минути преди края на мача, но Садилек не успя да уцели вратата, след като навърза няколко футболисти на родния отбор. 

В 87-ата минута Калабишка направи пропуска на годината отблизо, но пък беше маркирана засада. Същото се случи секунди след това, когато Бирсент Карагерен вкара след пас на Митко Илиев, но голът правилно беше отменен заради засада. В 92-ата минута пък Нгуен спаси удар отдясно на Минчев!

Срещата влезе в продължения и още в осмата минута на първото от тях Локо отново се разписа тази вечер, но правилно беше маркирана засада и на Минчев. До 120-ата минута и двамата вратари имаха рутинни намеси заради безобидните шутове към вратите им.

Дузпите започнаха отлично за Локо, защото Илко Пиргов спаси удара на голмайстора Даничек. Веднага след това Митко Илиев вкара за "смърфовете" и ги прати с едни гърди напред за класиране в следващия кръг.

След това Пиргов спаси и изстрела на Холзер, но и Салинас намери обсега на Нгуен. За да бъде драмата пълна, Пиргов спаси и третата дузпа на чехите днес! Конър Руан намери горния десен ъгъл и Локо поведе с 2:0 след първите три наказателни удара!

Юречка отсрами домакините с точно изпълнение в долния десен ъгъл, а Емил Янчев върна интригата с шут над напречната греда, който беше първи мачбол за пловдивчани! Кадлец изравни за 2:2, но Локо имаше втори мачбол - Бирсент Карагерен. Нападателят не сбърка и намери левия ъгъл!


Словачко - Локо Пловдив 1:0

1:0 Властимил Даничек - 26'

 

При дузпите: Локо печели с 3:2! (Пиргов прави 3 поредни спасявания в началото)


Словачко: Нгуен, Рейнберк, Хофман, Кадлец, Калабишка, Садилек, Даничек, Хавлик, Петрцела, Сисилия, Навратил

Локо Пловдив: Илко Пиргов, Милош Петрович, Артур Крачун, Кристиан Гомис, Парвиз Умарбаев Петър Витанов, Конър Руан, Лукас Салинас, Бирсент Карагарен, Георги Минчев, Димитър Илиев