Бившият английски футболен национал Джон Барнс е на мнение, че в последните десетина години Катар е подобрил значително условията за живот в страната и критиките до голяма степен са преувеличени. Той също така твърди, че е лицемерно да искаш дадена държава да спазва различни закони от собствените си, докато и при теб положението не е цветущо.

"Катарците имат да извървят дълъг път, но положението се е подобрило значително в последните десетина години. Има напредък в урбанизацията и размера на възнагражденията за работниците", пише в колонката си за "Таймс" Барнс, който изигра 79 мача за Англия между 1983 и 1995.

"Някои от хората, които днес вдигат много шум, нямаха много да кажат за развитието на Катар в последните 20 години".

Освен за отношението към мигрантите, Катар търпи критики и заради законите си против еднополовите връзки. Организаторите на Световното първенство обаче подчертаха нееднократно, че всеки човек, независимо от възгледите си, е добре дошъл в Катар, стига да не ги изразява публично.

Барнс заяви, че не е на страната на Катар по въпроса за отношението към хомосексуалистите, но добави, че щом си гост в страната, значи трябва да уважаваш правилата.

"Катар покани всички, независимо от това какво предпочитат. Те обаче държат гостите на страната да уважават законите и културата им, а цветовете на дъгата и лентите OneLove промотират неща, които там са нелегални. Гостите на нашата страна също не могат да вършат неща, които са забранени от закона", добавя Барнс.

Легендата на Ливърпул пише още, че е лицемерно за английското общество да вини Катар, тъй като в европейската страна има проблем с третирането на чернокожите.

"Дискриминацията може и да е защитена със закон в Катар, но в същото време ние я виждаме и в британското общество. Много чернокожи са спирани, претърсвани и задържани, само защото са чернокожи", твърди той.

"Хайде да си оправим собствената къщичка, преди да проповядваме морал на останалия свят".

Снимка: БГНЕС