"Всеки човек трябва да има свободата да изрази нещата и чувствата, които има, без да наранява другите", коментира рекордьорът по титли от Големия шлем Рафаел Надал относно скандалите около Световното първенство по футбол в Катар.

Заради стриктните консервативни правила в страната-домакин, от ФИФА забраниха на играчите да изразяват съпричастност с ЛГБТ общността, като носят ленти с цветовете на дъгата, докато това е позволено на феновете, но вече имаше множество случаи, в които зрители са изкарвани от стадионите заради дрехи с цветовете на "One Love".

"Живеем в глобален свят, в който хората имат повече права. Разбирам, че спортът е място с много голямо медийно внимание, където могат да се покажат тези неща. Решенията на ФИФА могат да ми изглеждат добри или лоши, но в крайна сметка това са правилата, които те определят. Хората заслужават да имат възможност да изразят себе си и да покажат своето несъгласие. Точно това се случва", коментира Надал.

"Спортът е място, където можеш да се изразиш, но отвъд това за мен е важно в крайна сметка да се играе футбол или тенис. Всичко друго може да е платформа за подобряване на света, но основно трябва да е спортът", допълни испанският тенисист.