Добавянето на по-дълго допълнително време след редовните 90 минути на мачовете от Световното първенство по футбол в Катар, за да се компенсират спиранията на играта, е повишило средното активно игрово време до 59 минути, обяви председателят на Съдийската комисия на Международната футболна федерация (ФИФА) Пиерлуиджи Колина.

Той заяви, че във ФИФА са „доста щастливи от резултата“ от това, че мачовете от 90 минути в редовното време до повече от 100 минути общо. Така активните игрови действия достигат от 55 до 67 минути, твърди италианският специалист, цитиран от агенция АП.

Реалното игровото време бе само 52 минути за някои мачове от Световното първенство през 2018 година, когато за първи път бе въведена системата за видеоарбитраж и някои преразглеждания отнемаха повече от две минути.

„Хората са тук, за да гледат мачове и да бъдат забавлявани“, каза Пиерлиуджи Колина в интервю, заснето и разпространено от ФИФА. „Това е като да присъстваш на концерт, щастлив си и викаш певеца на бис“, продължи Колина.

Директивата на ФИФА към съдиите за отсъждане на по-дълго добавеното време на мачовете бе изненада в началото на турнира в Катар. „Празнуването на гол отнема доста дълго време, а това означава по-малко възможности за игра за съперника“, заяви още 62-годишният бивш италиански съдия, който работи на Световните първенство през 1998 и 2002 година, когато реферите традиционно добавяха около 4 допълнителни минути.

ФИФА също така иска съдиите да добавят поне една минута за забавянето на играта при контузии и 30 секунди за всяка пауза при извършването на смяна по време на мачовете.

На двубоя между Англия и Иран, завършил с победа 6:2 за англичаните, бяха добавени общо повече от 27 минути заради контузии, включително сътресение на иранския вратар, преразглеждане със системата за видеоарбитраж при ситуация за дузпа и осем отбелязани попадения.

През 2018 година в Русия средното добавено време бе 6 минути, но според Колина, то би било повече, ако бяха разрешени пет смени, както в момента.