Старши треньорът на националния отбор на Камерун по футбол Ригобер Сонг беше със смесени чувства след победата над Бразилия с 1:0 в последния кръг в група G на Мондиал 2022 в Катар.

Първият успех на африкански отбор на Световно първенство над "Селесао" не се оказа достатъчен за възпитаниците на Сонг, които завършиха на третото място в групата с 4 точки и отпаднаха от надпреварата. Напред с по 6 точки продължават Бразилия и Швейцария, който спечели с 3:2 срещу Сърбия в другата среща в групата.

"Във всеки турнир, в който участваме, целта ни винаги е да стигнем до финала. Затова, въпреки победата, сме разочаровани, защото знаем, че можехме да постигнем повече. Млад отбор сме, но трупаме опит и се развиваме добре. Сега искам да окуража футболистите за следващото ни голямо състезание през 2024 година (Купата на Африканските нации)", коментира селекционерът на Камерун.

"Световното първенство ни даде възможност да разберем, че не можем да правим грешки  като тези в първия мач (б. а. при загубата с 0:1 от Швейцария), особено на фона на това, че в този първи мач съперникът не ни надигра. Това прави нещата още по-болезнени. Наистина е жалко, но трябва да погледнем и от друга гледна точка. Затова съм горд от представянето на момчетата през турнира", допълни Сонг.

Тимът на Бразилия беше спечелил всичките си седем мача на Световно първенство срещу африкански съперници, включително два пъти срещу Камерун през 1994 и 2014 година, заради което победното попадение в добавеното време на Винсънт Абубакар се превърна в историческо. 

"Не знаех, че африкански отбор никога не беше печелил срещу Бразилия на Световно първенство. Но ние сме една от държавите от нашия континент, която е участвала най-много пъти на Мондиал, а сега вече победихме и Бразилия. Поздравявам играчите, те са истински воини. Съжаляваме, че трябваше да спрем дотук", каза още Сонг.