Щастливият треньор на националния отбор на Мароко Уалид Реграги нарече отбора си „Роки на Световното първенство", след като отстраниха един от фаворитите за световната титла Португалия. Мароканците, които шокираха света с последователното елиминиране и на Испания, и на Португалия, спечелиха с 1:0 благодарение на гола на Юсеф Ен-Несири.

Постижението на мароканците е още по-сериозно, като се има предвид, че станаха първият африкански отбор, достигнал до полуфинал на Световни футболни финали. Макар и основно с игра в защита, с много вложени усилия и прилична доза късмет, те чакат Англия или Франция.

Реграги смята, че футболистите му, сочени за аутсайдери, са показали духа на Роки Балбоа – герой на Силвестър Сталоун от филма за прославения боксьор и са тръгнали да спечелят „света“.

"Имаме ясен и прост план за мачовете – всеки трябва да работи. Мисля, че те никога не са бягали толкова много през живота си, колкото тичаха днес, но го направиха с ясната мисъл, че е за страната. Не бяхме толкова добри, колкото срещу Испания, но когато вложиш сърцето си, създаваш шансове. Ние се превръщаме в отбора, който всички обичат на това Световно първенство - ако покажете тази страст, желание, вяра, можете да успеете. Моите играчи го показаха", продължава Реграги пред журналистите в залата на стадион "Ал Тумама".

"Победихме Испания, Португалия, Белгия, без да допуснем. Но това не е чудо, а плод на усилена работа. Направихме нашите хора щастливи и горди, нашия континент щастлив и горд", продължава разпалено Реграги. И след това се отнесе за любовта си към филмите.

"Когато гледате филма за Роки, искате да подкрепите Роки заради неговото сърце и отдаденост и мисля, че ние сме Роки на това Световно първенство. Когато сте малък отбор, трябва да мечтаете, да вярвате. Мисля, че това е голямо, голямо послание за света. Мисля, че сега светът е с Мароко", допълва 47-годишният специалист, който отгоре на всичко е роден във френското градче Корбей Есон.

Той пое националния отбор след две поредни титли в мароканското първенство с Уидад (Казабланка), но е първият африканец, който стига до този етап на Световното. Реграги обаче е френски продукт и като футболист, и като треньорско обучение. Просто родителите му са марокански емигранти и така се връща в историческата си родина.

"Знаехме, че ще бъде много труден мач срещу един от най-добрите отбори в света. Те създадоха повече проблеми, отколкото Испания. И е нормално, защото за мене Португалия е просто по-силен отбор", казва още бившият полузащитник и настоява, че планът му не е бил да нареди всички свои хора в защита.

"Може и да не играхме по най-добрия начин, но тактически бяхме много силни. Можем да създадем проблеми на всеки един отбор на света. Като изключим автогола срещу Канада, нито един противник не е вкарал гол в нашата врата и явно е проблем за тях. Срещнахме едни от най-добрите отбори по отношение на интензивност и високо темпо, но ако вложите това сърце и смирение, понякога имахме и малко късмет, то нещата се случват".

След това каза и какво е променил при влизането на Роналдо. "Когато Кристиано се появи на терена, те започнаха да пресират много по-високо, оставяйки празни пространства в горната част на своята защита. И рискувах – или ще спечелим, или няма".

Попитан докъде ще стигне Мароко на Мондиала, той каза: "Важното е, че дадохме пример на другите отбори от Африка. Защо да не мечтаем за титлата? Ако нямаш мечти, няма да стигнеш до никъде", завърши гологлавият спец.