Причината Хари Кейн да пропусне дузпа срещу Франция може да се крие в дългото колебание на главния съдия от Бразилия Уилтон Сампайо и помощниците му от екипа за видеонаблюдение дали да дадат втория 11-метров удар за Англия в двубоя. Това заяви бившият германски национал Юрген Клинсман, цитиран от ДПА.

При резултат 2:1 за Франция в 84-тата минута на четвъртфинала на световното първенство по футбол островитяните получиха правото да изпълнят втора дузпа, след като френският бранител Тео Ернандес напълно умишлено изблъска в гръб в наказателното поле халфа Мейсън Маунт. Главният съдия Сампайо остави играта да продължи, но след дълга консултация с помощниците си и многократно преглеждане на ситуацията все пак реши да посочи бялата точка. Според Клинсман точно това забавяне може би е в основата на пропуска на Кейн, който около 30 минути по-рано бе реализирал вече една дузпа.

"От момента, в който съдията спря играта, до момента, в който Кейн получи шанса да бие дузпата, измина страшно много време. Това влияе на мозъка ти", каза Клинсман, който в момента работи като част от групата на ФИФА за технически проучвания.

"Не е тайна, че аз съм голям фен на Хари Кейн и ако Хари просто бе получил възможността веднага да стреля, не смятам, че щеше да има проблем да реализира. Цялата ситуация с ВАР, проверките от всеки ъгъл, всичко това губи време. В един момент обаче ти започваш да мислиш, което ти влияе и се стига до момента, в който не успяваш да изпълниш дузпата по начина, по който искаш", каза Клинсман, който прекара едни от най-силните години от кариерата си в Тотнъм, където сега играе и английският капитан.

 Според бившия германски голмайстор Англия не трябва да се срамува от това отпадане и вярва, че тимът ще успее да реализира потенциала си и да спечели трофей от голямо първенство след полуфинала на предишното световно и загубата на финала на последното европейско.

"Мисля, че цялостното представяне на Англия бе много позитивно. Този мач с Франция обаче дойде твърде рано. Той трябваше да бъде полуфинал или финал. Единият отбор трябваше да си тръгне и за съжаление това бе Англия. Но смятам, че целият турнир за Англия бе много добър", каза още световният шампион със Западна Германия за 1990 година.