Хърватия стана първият полуфиналист на Мондиал 2022, след като победи Бразилия след изпълнение на дузпи. Редовното време завърши 0:0, а голямата звезда на "селесао" Неймар реализира в добавената минута на първото продължение. Драмата обаче бе пълна, след като в 117-ата минута резервата Бруно Петкович изравни и се стигна до дузпи, при които световните вицешампиони показаха по-точен мерник.

Така тимът на Златко Далич очаква победителя от двубоя между Нидерландия и Аржентина по-късно тази вечер, в спор за място на финала. Любопитното е, че в пети мач на "ватрените" от директните елиминации на световно първенство от последните шест се стигна до продължения. Хърватия продължава напред и в петте случая, като единствената им загуба в този период е на финала през 2018 г. от Франция. 

Двата отбора започнаха предпазливо на "Едюкейшън Сити Стейдиъм" в Доха. В 13-ата минута Юранович проби и подаде вдясно на Пашалич, който центриа в наказателното поле, където Перишич не успя да намери добре топката и стреля в аут.

Тимът на Тите отговори с пробив на Винисиус, който влезе в пеналта отляво, направи двойно подаване с Неймар и шутира от добра позиция, но в последния момент бе блокиран от защитник. Веднага след това Неймар пробва удар, но много слабо и вратарят спаси.

След половин час игра Перишич надигра Милитао по лявото крило, влезе навътре и потърси с шут далечния ъгъл, но не намери целта. В 42-ата минута Неймар стреля от пряк свободен удар, топката леко рикошира в бранител, но не достатъчно за да изненада Ливакович, който спокойно я улови. 

Петкратните световни шампиони излязоха преобразени за второто полувреме и подложиха съперника на непрестанен натиск и атаки. След грешка на Соса топката стигна до Рафиня отдясно. Той пусна към Милитао, който центрира по земя, а Гвардиол отклони топката и Ливакович трябваше да избива с крак.

Веднага след това бразилците имаха претенции за дузпа за игра с ръка на Юранович в наказателното поле. ВАР разгледа ситуацията и прецени, че няма нищо нередно.

В 55-ата минута Ричарлисон изведе отляво в пеналта Неймар, който шутира от малък ъгъл, а Ливакович пак спаси. Малко по-късно карамбол в наказателното поле на "шахматистите" изведе Пакета на стрелкова позиция, но Ливакович отново прояви класа и не позволи да бъде преодолян.

В 76-ата минута Ричарлисон за втори път изведе Неймар сам срещу Ливакович, нападателят опита да промуши топката между краката на вратаря, но хърватинът за пореден път спаси. След това резервата Родриго хитро върна към Пакета, който от отлична позиция шутира право в ръцете на вратаря.

До края на редовното време Милитао и Антони също обстрелваха вратата, но без успех. Изненадващо в първото продължение най-добрата възможност се откри пред тима на Златко Далич. 

В 103-ата минута резервата Бруно Петкович навърза двама защитници в златисто, а след това събра още двама около себе си и подаде към Брозович, който останал сам, от отлична позиция, стреля неточно.

В добавеното време на първото продължение Неймар направи на два пъти двойни подавания със свои съотборници - първо с Родриго, а след това с Пакета, излезе сам срещу Ливакович, преодоля го и вкара на празна врата. Това бе 77-и гол за нападателя с фланелката на "селесао", с който изравни легендата Пеле.

По трибуните започна самба, но отборът на Хърватия не се предаде. В 117-ата минута резервата Мислав Оршич проби отляво и подаде в пеналта към Петкович, който стреля веднага и след лек рикошет в крак на защитник топката влезе в мрежата на Алисон.

При дузпите Влашич, Маер, Модрич и Оршич бяха точни за Хърватия. Ливакович пък спаси първия шут на Родриго, а при четвъртия удар Маркиньос нацели страничния стълб. Така на второ поредно световно първенство и общо за трети път в историята, "ватрените" ще играят на полуфинал.

Бразилия пък отпадна на четвъртфиналите за четвърти път от последните си пет участия на мондиали, като тимът не е преодолявал този етап от 2002 г., когато за последно спечели титлата.

Хърватия - Бразилия  1:1 сл. прод., 5:3 сл. дузпи

Голмайстори: 0:1 Неймар (105+1'), 1:1 Петкович (117)

При дузпите: 2:1 Влашич, 2:1 Родриго пропуска, 3:1 Маер, 3:2 Каземиро, 4:2 Модрич, 4:3 Педро, 5:3 Оршич, 5:3 Маркиньос пропуска

Хърватия: Доминик Ливакович, Борна Соса, Йошко Гвардиол, Деян Ловрен, Йосип Юранович, Марсело Брозович, Матео Ковачич, Лука Модрич, Марио Пашалич, Андрей Крамарич, Иван Перишич

Бразилия: Алисон, Данило, Маркиньос, Тиаго Силва, Едер Милитао, Каземиро, Лукас Пакета, Неймар, Рафиня, Ричарлисон, Винисиус Жуниор